Moderní bydlení

Oblaka prachu a tlaková vlna. Pyrotechnici odpálili pumu v chemičce u Litvínova

[chooze:gallery;value:37181]

Pumu pyrotechnici odpálili necelou čtvrthodinu po poledni. Nad chemičkou se objevil oblak prachu a slyšet byl výbuch. "V současnosti vzdáleně a za pomoci dronu sledujeme místo likvidace. Ihned poté se na místo vydají pyrotechnici," uvedla policie na síti X.

"Podle prvotních informací přímo z místa likvidace nejsou viditelné žádné výrazné škody," dodali policisté. Pumu se podle nich podařilo bezpečně zlikvidovat.

"Myslím si, že se vyplatila náročná třídenní ochranná opatření," řekl ředitel pyrotechnické služby policie Karel Čadil. Tlaková vlna podle něj nezpůsobila žádné větší škody, pouze rozbila okna na nedaleké budově. Výbuch podle Čadila vytvořil asi třímetrový kráter.

[chooze:article;value:560246]

Žádné větší problémy nemuseli řešit ani hasiči. Uhasili pouze jeden menší požár travního porostu. Celkovou nákladnost všech opatření zatím velitel zásahu Petr Klíma neodhadl.

Odpálení pumy sledovala řada lidí z nedalekého hradu Hněvín. Pro mnohé ale bylo zklamáním, očekávali totiž větší a hlasitější výbuch. Pyrotechnici předpokládali, že bude slyšet i deset kilometrů daleko, to se ale nepotvrdilo.

​​Veškeré práce na přípravě na odpálení pumy pyrotechnici ukončili ve čtvrtek o půlnoci. Kolem bomby vystavěli sarkofág. "Využili jsme 440 velkých big-bagů s pískem. Na pomocné pásy okolo sarkofágu jsme využili dalších 180 pytlů s pískem," popsal Čadil.

[chooze:article;value:571710]

Zabezpečené byly i budovy v okolí. Tlakovou vlnu chtěli nasměrovat do míst, kde způsobí co nejméně škod, úplně bez ní se ale odpal neobejde. Policisté museli rozšířit bezpečnostní zónu až na dva kilometry. Uzavřený tak byl hlavní tah mezi Mostem a Litvínovem a v chemičce nesměli být žádní zaměstnanci. "Zákaz vstupu do nebezpečného prostoru je od 13:15 hod. zrušen. Žádné nebezpečí již nehrozí," uvedli hasiči na X.

Počasí je zásadní kvůli tomu, že v době výbuchu nesmí být oblačno. Těžké mraky nasáklé vodou by totiž mohly tlakovou vlnu odrazit zpět k zemi. Ta by pak mohla třeba i vysklít okna ve vzdálenosti až pěti kilometrů.

[chooze:article;value:502857]

Pumu našel bagrista v areálu chemičky minulou středu. S odpalem museli pyrotechnici počkat, protože byla vybavená speciálním chemickým odpalovačem, který mohl být nastavený až na 144 hodin.

Podívejte se na celé video z exploze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.