Oblíbená aerolinka chce zdražovat a rušit lety. Doplatit na to mohou i Češi

Oblíbený nízkonákladový letecký dopravce Ryanair nejspíš v létě zdraží. Oznámil to jeho ředitel Michael O'Leary. "Ceny letenek v létě roku 2024 oproti loňskému létu opět vzrostou. Vloni v létě ceny letenek narostly o 17 %. Nepředpokládáme ale, že letos ceny porostou dvouciferným tempem. Naše odhady jsou v rozsahu pět až deset procent," cituje jej britský deník Express s tím, že se zdražování nemusí týkat jen Ryanairu.

Důvodem je podle O'Learyho nedostatek letadel. Kvůli nedávným problémům svých strojů totiž Boeing omezil výrobu letounů řady 737 oproti plánovaným počtům. Tato letadla přitom tvoří jádro flotily Ryanairu. 

"Opravdu nevíme, kolik letadel nám od Boeingu nakonec přijde," prohlásil podle agentury Reuters na toto téma O'Leary. Jeho společnost má podle něj od Boeingu objednáno 57 strojů, pravděpodobně jich ale dostane méně než 45, nejspíše pak jen něco mezi 30 a 40 kusy.

[chooze:article;value:540712]

Pokles pod 40 dodaných letadel podle něj přitom bude znamenat, že některé lety bude nutné zrušit. Původně společnost plánovala za letošní účetní rok přepravit 205 milionů cestujících. Teď už ale podle jejího šéfa počítá, že to může být pod 200 miliony.

Redakce TN.cz požádala Ryanair o vyjádření, zda se tyto případné škrty promítnou do letů z České republiky. Mluvčí společnosti to sice nevyloučila, odmítla být ale konkrétní. "Informace o plánovaných omezeních jsou pravdivé, zatím je ale nemůžeme blíže specifikovat. Bližší informace sdělíme na tiskové konferenci, která proběhne ve čtvrtek 29. února v Dublinu," sdělila společnost.

Boeing má vážný problém. Kontrola odhalila další špatně sestavená letadla (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.