Oblíbená destinace možná zmizí ze Schengenu. V létě hrozí hraniční kontroly

[chooze:gallery;value:35935]

Portugalsko je jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací pro turisty z Evropy i mimo ni. Turisty láká slunečné počasí, lahodné víno a regionální kuchyně bohatá na mořské plody. Letošní dovolená se tam ale může pořádně zkomplikovat, píše web Economic Times.

Evropská unie totiž na Portugalsko tlačí, aby do července zavedlo nový systém vnější hraniční kontroly. Jestliže by termín nedodrželo, zemi hrozí vyloučení ze schengenského prostoru. "Pokud to do července nezvládneme, budeme suspendováni," připustil člen portugalské vlády António Leitão Amaro.

Zároveň také zdůraznil, že i dočasné vyloučení ze Schengenu by znamenalo "obrovský problém pro portugalský turismus", píše web Portugal Resident. Ze současné situace obviňuje předchozí vládu vedenou Antóniem Costou.

[chooze:article;value:555533]

Turisté, kteří mají v plánu v létě do Portugalska vyrazit, by se tak měli připravit na několik potenciálních komplikací, varuje web Gazeta. Je totiž možné, že do Portugalska bude možný vstup pouze s předložením platného cestovního dokladu, případně víza. Lidé, kteří se do země chystají, by tak měli tamní situaci bedlivě sledovat.

Schengenský prostor je území 29 států, na kterém mohou osoby překračovat vnitřní hranice, aniž by musely projít hraniční kontrolou. A to na jakémkoliv místě a v kteroukoliv denní či noční hodinu.

Dovolené se blíží. Na co si dát pozor při koupi zájezdu a co si pojistit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.