Oblíbená destinace prudce zdražila. Žijeme tu jako zvířata, zoufají lidé

Hlavním bodem nedělní demonstrace v centru Palmy de Malloca, které se účastnily desetitisíce lidí, byla snížená kvalita života tamních obyvatel související s masovým turismem. Vážný problém podle nich představuje například nedostupné bydlení, píše španělský web RTVE.

V posledních deseti letech vzrostly ceny nájmů až o 158 %, zmiňuje portál Dnevnik. Prudké zdražování jde ruku v ruce s rychlým rozvojem turistického průmyslu. Přemrštěné ceny jsou ale pro velký počet obyvatel naprosto nedostupné. "Ceny všeho rostou. Jen mzdy ne," zoufají si Mallorčané.

Majitelé bytů navíc byty raději pronajímají turistům. Ti jsou totiž ochotní zaplatit za ně více peněz. A situace s bydlením se tak na Mallorce začíná stávat neúnosnou. Někteří se dokonce z bytů přestěhovali do provizorních kempů, které vznikly na okraji města, a žijí v obytných vozech.

[chooze:article;value:565865]

Protože s nimi ale parkují na veřejném prostranství, nemohou si před karavany dát například ani stolek s židlemi. Policie jim prý vyhrožuje pokutami a tamní vláda tvrdí, že jim lepší podmínky není schopna zajistit.

Vláda Baleárských ostrovů v reakci na nedělní masové protesty v ulicích hlavního města slíbila, že brzy přijme "odvážná opatření". "Chápeme obavy obyvatelstva, protože nárůst počtu turistů je opravdu enormní," řekl místopředseda vlády Antoni Costa podle webu Mallorca Magazin.

Zdůraznil, že současný turistický model není udržitelný a vláda musí "nastavit limity". Prozradil také, že baleárská premiérka Marga Prohensová už vytvořila výbor, který má za úkol vyřešit situaci s přetížením cestovního ruchu. Slíbil také, že řešení "nebude trvat roky, ale měsíce". Vláda se ale prý na všech případných změnách musí shodnout.  

Proti nadměrnému turistickému ruchu protestovali na Mallorce už v květnu. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.