Oblíbená destinace zavádí drsný zákon. Úřady objasnily, jak to bude s turisty

Indonéští zákonodárci schválili novelu trestního zákoníku minulý týden v úterý. O změnách informovala tamní Národní agentura pro rozvoj práva, která spadá pod ministerstvo práva. Zákon obsahuje celou řadu kontroverzních pasáží zahrnujících urážky prezidenta, čarodějnictví nebo šíření komunistických idejí.

Největší pozornost, a to zejména v zahraničí, si ale získal článek, který zakazuje nemanželský sex a soužití. Bouřlivé emoce vyvolal zejména proto, že se počítalo s tím, že nový zákon bude platit i pro cizince, včetně turistů. To by znamenalo, že pokud by nesezdaný pár letěl na dovolenou právě například na Bali, nejenže by se nemohl oddat sexuálním radovánkám, nesměl by ani bydlet v jednom pokoji.

[chooze:article;value:468742]

​To by podle odborníků znamenalo obrovskou ránu pro tamní cestovní ruch, na kterém je ale Bali závislé. Mnoho cizinců by to totiž zřejmě od návštěvy tropického ostrova odradilo. "Z našeho pohledu bude tento zákon kontraproduktivní pro turistický průmysl na Bali, zejména články o sexu a manželství," řekl pro CNN ještě před přijetím zákona předseda indonéské cestovní asociace Putu Winastra.

Bali přitom po pandemii potřebuje cestovní ruch nastartovat, nikoliv utlumit. Toho jsou si vědomi i tamní úředníci, kteří uklidnili jak místní obyvatele žijící z turismu, tak potenciální zahraniční návštěvníky. V neděli (v pondělí našeho času) na tiskové konferenci balijský guvernér Wayan Koster prohlásil, že turisté se nového zákona nemusí bát, píše místní deník Balipuspa News.

[chooze:article;value:469168]

​V ubytovacích zařízeních, jako jsou hotely, vily, penziony či apartmány, nebudou prováděny žádné kontroly rodinného stavu. "Návštěva Bali bude nadále pohodlná a bezpečná. Doporučujeme všem stranám, aby neposkytovaly zavádějící prohlášení týkající se indonéského trestního zákoníku, která by mohla narušit turistický ruch na Bali," zdůraznil Koster.

Novela trestního zákoníku v Indonésii byla dlouho očekávaná. Původní zákon totiž pocházel ještě z koloniálního období, kdy jej vytvořili Nizozemci. "Nizozemské zákony již nejsou relevantní pro potřeby a podmínky panující v Indonésii," vysvětlil indonéský ministr práva Yasonna Laoly.

Cestování do Chorvatska bude od příštího roku jednodušší díky jeho přijetí do Schengenu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.