Oblíbená destinace zavádí nový poplatek pro turisty. To je šílenství, reagují lidé

Pokud patříte mezi turisty, kteří dávají přednost exotickým dovoleným, zbystřete. Na ostrově Zanzibar si totiž od 1. září připlatíte za takzvaný poplatek za pojištění, píše web The Citizen. Vyjde vás na přibližně tisíc korun a v případě celé řady problémů poskytne okamžitou podporu.

"Pojištění pokryje široké spektrum služeb, se kterými mívali návštěvníci ostrova problémy – zdravotnictví, ztráta zavazadel, nehody, nouzové evakuace, ztráta pasu, nebo dokonce převoz ostatků v případě úmrtí," uvedla zanzibarská ministryně financí Saada Mkuya Salumová.

Podle webu Atta Travel cestující uhradí poplatek on-line a platit bude po dobu 92 dní. Zanzibarské úřady očekávají, že nové pojištění povede ke zvýšení cestovního ruchu a zajistí také kvalitnější služby.

[chooze:article;value:566571]

Turisté z toho ale tak nadšení nejsou. "Šílenství. Zanzibar ždímá turisty jak citróny," reaguje popudlivě například Isabella, která pochází z Itálie. 

Ministryně zdůraznila, že nový poplatek není nijak převratný. "Nejedná se o žádný nový koncept. Když kamkoliv cestujeme, tak si také musíme zaplatit cestovní pojištění," řekla.

To, že mají turisté zaplacené už vlastní pojištění, však nebudou úřady zohledňovat. Částku musí ohradit úplně každý, kdo chce objevovat krásy exotického ostrova.

Ve facebookové skupině Češi a Slováci na Zanzibaru si řada členů posteskla, že turisté jsou pro obyvatele Zanzibaru jako chodící peněženky. "Když to z nás dělá rovnou vláda, tak je to těžký. Chtěla jsem se na Zanzibar vrátit, ale asi příště jinam. Někam, kde každý rok nevymyslí něco nového, jak mě odrbat, protože jsem bílá a pracuju," vyjádřila se jedna z českých turistek. 

Z Česka se stěhuje stále více lidí. Láká je jih Evropy i exotický Karibik. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.