Oblíbená dovolenková destinace bojuje s davy turistů. Zavedla speciální poplatek

Turisté během léta navštěvují rádi nejrůznější místa a užívají si volného času. Někde však bývá v hlavní sezóně návštěvníků až příliš. Právě s tím se snaží zamávat i v portugalském regionu Algarve, píše portál Algarve Marafado.

Město Portimão proto zavedlo pro dovolenkáře speciální poplatek. Ti budou muset zaplatit turistickou daň ve výši dvou eur (kolem 51 korun) za noc. Tato cena platí pro období od března do září. Od října do února je pak taxa o euro levnější.

[chooze:article;value:548850]

"Sazby jsou spravedlivé. Tyto vybrané prostředky podpoří rozvoj cestovního ruchu ve městě," citoval portál The Sun starostku Isildu Gomesovou. Dle ní by daň mohla městu do rozpočtu přinést i několik milionů eur.

Děti do 13 let pak poplatek vůbec neplatí. Portimão se tak přidalo k dalším městům na pobřeží, která už toto opatření zavedla. Daň se platí například ve městě Vila Real de Santo António, Faro nebo Olhão.

V loňském roce byla přitom oblast Algarve vyhlášena v rámci cen World Travel Awards jako nejlepší plážová destinace v Evropě. Podle šéfa organizace Algarve Turism André Gomese nabízí region pláže, které se trefí do vkusu snad každému. "Od dlouhých písečných pláží chráněných zlatými útesy až po malé zátoky zasazené mezi skály a klidné vody na východním pobřeží," popsal.

A zatímco některé destinace turistický poplatek od letošního roku teprve zavádí, jiné ho plánují zdražit. Přehled některých naleznete v tomto článku na TN.cz.

O dovolenou má zájem rekordní počet Čechů. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.