Oblíbená dovolenková destinace v plamenech. Evakuovali tisíce lidí

[chooze:gallery;value:33478]

​Oheň zachvátil oblast na severovýchodě ostrova, kde je hodně strmých kopců, které jsou pro hasiče těžko přístupné, zmiňuje deník El Mundo. Požáry v lesním porostu se začaly šířit ve středu na španělském ostrově Tenerife kvůli vlně vysokých teplot v posledních týdnech.

Tropické letní teploty nad 30 stupňů Celsia nejsou v říjnu na Kanárských ostrovech v říjnu obvyklé. Španělští meteorologové kvůli tomu vyhlásili výstrahu.

Během noci se oheň rozšířil na zhruba třicet hektarů lesa. Záchranáři kvůli rozsáhlému kouři museli evakuovat obce Santa Úrsula a La Orotava. "Žádáme všechny obyvatele o maximální spolupráci s úřady a záchrannými týmy," vyzval na sociální síti X viceprezident správy ostrova Lope Afonso.

[chooze:article;value:519507]

Hasit plameny pomáhalo během dalšího dne šest hasicích vrtulníků a 26 hasicích aut. "Vypadá to, že noc situaci trochu víc uklidnila a evakuovaní se asi budou moci brzy vrátit do svých domovů," zhodnotil situaci ve čtvrtek v poledne šéf regionální vlády Kanárských ostrovů Fernando Clavijo pro deník El País. To se nicméně nestalo.

​Populární letoviska na ostrově zatím stále fungují a provoz neomezila ani letiště. Rozsáhlé lesní požáry opravdu potrápily Tenerife hlavně v letních měsících, během srpna tam plameny zachvátily víc než 150 kilometrů čtverečních (pro srovnání, největší tuzemský požár v národním parku České Švýcarsko zničil loni přes 1 000 hektarů – pozn. red.) a záchranáři museli evakuovat víc než 12 tisíc lidí. Podle odborníků to byl nejhorší španělský požár za poslední desetiletí.

Rozsáhlé požáry zachvátily Tenerife i v srpnu (8/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.