Oblíbená příchuť chipsů má skončit. Prý ohrožuje zdraví

Evropská komise chce zakázat kouřové a uzené příchutě v potravinách. Konkrétně má jít o ty, které nevznikají přímo uzením, ale použitím zkapalněného kouře. Informoval o tom dTest. Tento tekutý kouř se využívá například k ochucování chipsů, sýra, dochucování slaniny, v některých polévkách či hotových pokrmech.

Varování před těmito příchutěmi vydal už loni v listopadu Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA. Podle něj můžou být tyto látky genotoxické, to znamená, že můžou poškozovat DNA. Podezření na tyto vlivy se vyskytla už v letech 2009 a 2012. Došlo proto ke zpřísnění podmínek testování, které musí aromatické látky uvedené na trh EU pravidelně plnit.

[chooze:article;value:535964]

Jak upozornil například irský úřad pro bezpečnost potravin, v loňském roce bylo na evropském trhu deset takových látek. V tom letošním je jich ale už jen osm. U dvou z nich si totiž jejich výrobci nezažádali o prodloužení povolení, a od 1. ledna se tak jídlo s nimi nesmí prodávat.

O zákazu, respektive dalším neprodloužení povolení kouřových aromat se mluví už od loňska. Například web Food Compliance před zákazem varoval už na konci listopadu. Podle dTestu už je ale opravdu blízko a v platnost by měl vstoupit na začátku března.

Neznamená to prý ale, že s jarem všechny produkty s tekutým kouřem zmizí. Výrobcům by měl být totiž dán čas na změnu složení a doprodání zásob. Na regálech tak tyto potraviny můžou být další měsíce i roky.

Brambůrky za pár minut. Recept hravě zvládnete sami doma (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.