Oblíbená síť fastfoodů přišla s velkou změnou. Lidi rozdělila na dva tábory

Od poloviny ledna mohou být zákazníci populárního fastfoodového řetězce překvapení, pokud si objednají nápoj. Nově jim totiž obsluha nedá na kelímek plastové víčko, jako tomu bylo dřív. "Do roku 2025 plánujeme nahradit všechny plastové obaly za obnovitelné, recyklované nebo certifikované materiály," vysvětlila pro TN.cz PR manažerka McDonald's pro Českou republiku a Slovensko Lucia Poláčeková. 

​Podobné kroky u zákazníků vyvolávají smíšené reakce. Zatímco někteří je podporují kvůli ekologii a alternativy k plastu jim nevadí, část zákazníků je naštvaná. Nejsou spokojení například ani s papírovými brčky, která jsou podle nich nepraktická.

Souhlasíte s krokem populárního fastfoodu? Hlasujte v anketě. 

[chooze:poll;value:1dc90209943bcf53f8b58d2b0df6c764b3af9d3d;layout:tn_nova]

​PR manažerka společnosti ale zároveň upozornila, že na vyžádání obsluha lidem plastové víčko může vydávat dál. Stejně je tomu nyní i při objednání jídla rozvážkovou službou. "V případě objednávky s sebou jsou teplé nápoje nadále podávány s plastovým víčkem, studené nápoje s víčkem z lisovaného papírového vlákna," doplnila Poláčeková.

Podle vedení společnosti by měla síť rychlého občerstvení v dalších třech letech zavést používání pouze takových obalů, které nebudou plastové nebo budou stoprocentně recyklované. 

[chooze:article;value:519410]

Před časem přestaly restaurace podávat plastová brčka a příbory v souvislosti s unijním zákazem jejich výroby a prodeje, který začal platit 1. října 2022. Od té doby jsou ve fastfoodech brčka papírová a příbory dřevěné. Společnost na svém webu ještě před stažením víček uváděla, že 88 procent obalů, které využívá, je z papíru. 

Europoslanci začali tažení proti plýtvání plasty. Rozhodli o nové směrnici (11/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.