Oblíbená turistická destinace rozšiřuje zákaz na plážích. Hrozí vysoká pokuta

Největší španělský ostrov Mallorca se rozhodl rozšířit zákaz, který dosud platil jen na pár plážích. Letos v létě si turisté nebudou moci zakouřit na celkem 15 plážích po celém ostrově, a to včetně oblíbené pláže na mysu Formentor na severovýchodě ostrova. 

S myšlenkou nekuřáckých pláží přišlo ministerstvo zdravotnictví a životního prostředí Baleárských ostrovů už v roce 2019. Tehdy se ale akce zúčastnila jen dvě místa. Od té doby ale každý rok počet takových pláží roste a letos jich je po celých Baleárských ostrovech již 28. 

Jen tento rok přibylo celkem devět pláží. Kromě pláže na mysu Formentor se na Mallorce připojily ještě tři další ve městě Pollença. Konkrétně Albercutx, Cala Barques a Cala Molins. Přibylo také pět pláží na Ibize, píše list Mallorca Zeitung.

Vládní program má motivovat lidi, aby méně kouřili, nebo dokonce přestali úplně. Měl by také chránit ostatní návštěvníky pláže před pasivním kouřem a zpříjemnit jim pobyt na plážích. Baleárská vláda chce také vytvořit síť rodinných a "zdravých" pláží.

[chooze:article;value:497438]

​Kromě zdravotního hlediska by měl projekt také zlepšit životní prostředí. Na plážích už by se totiž neměly válet nedopalky, které obsahují různé látky toxické pro životní prostředí. Nekuřácké pláže jsou na ostrovech označeny značkami, QR kódy a od letošního roku také vlajkou.

Za porušení zákazu hrozí pokuta od 30 do 600 eur (v přepočtu 700 až 14 000 korun) za drobné přestupky. Závažné porušení může být potrestáno částkou až 10 000 eur (asi 240 tisíc korun).

Na nová pravidla by se měli připravit také turisté, kteří se chystají k moři do Chorvatska. Od 1. července letošního roku totiž čeká chorvatské obchodníky velká změna. Podle vládního návrhu zákona bude muset mít většina obchodů zavřeno v neděli a v dny státních svátků. Podrobná pravidla najdete v tomto článku na TN.cz.

Podívejte se, jak vypadá zasněžená Mallorca (02/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.