Oblíbené aerolinky ruší desítky letů. Na letištích uvázly tisíce lidí

Chaos vypukl v pondělí na několika evropských letištích poté, co aerolinky British Airways a EasyJet zrušily desítky letů. Důvodem má být přetížení letového provozu a také nepříznivé počasí, píše deník Mirror. Na londýnských letištích Heathrow a Gatwick tak uvízlo více než deset tisíc cestujících.

Celkem bylo podle webu Independent zrušeno 32 letů na krátké vzdálenosti. Klienti aerolinky EasyJet neodletěli například do Budapešti, Benátek nebo na ostrov Lanzarote. British Airways pak zrušily lety do Říma, Neapole nebo Barcelony. Další stovky letů navíc nabraly různě velká zpoždění.

"Nutili nás sedět tři hodiny v letadle a potom nám let zrušili. Nedali nám ani žádnou kompenzaci, to je absolutní ostuda. Z rodinné dovolené nemáme nic. Teď budu muset bojovat zuby nehty o vrácení peněz a odškodnění," neskrýval své rozhořčení jeden z cestujících na síti X.

[chooze:article;value:563452]

Odškodnění se ale cestující pravděpodobně nedočkají. "Je nám líto, že došlo ke zrušení letů. Důvodem je omezení řízení letového provozu. To se ale považuje za mimořádnou událost, kterou nemáme pod kontrolou," uvedla společnost EasyJet v prohlášení.

Podle evropských práv cestujících v letecké dopravě mají však aerolinky povinnost zajistit svým klientům hotely, stravu a alternativní lety. "Víme, že tohle je pro naše zákazníky frustrující a snažíme se je proto dostat na nejbližší možný let," řekl mluvčí British Airways.

Zaměstnanci pražského letiště zatím stávkovat nebudou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.