Moderní bydlení

Oblíbené chorvatské letovisko zasáhl požár. Hasiči bojují o každý dům

Požár vypukl večer v Gornji Tučepi v oblasti Čovići a Podstup, informuje server Slobodna Dalmacija. Situace je na místě je složitá a všichni obyvatelé Tučepi jsou v pohotovosti a připravují se na možnou evakuaci. Podle velitele hasičů Slavka Tucakoviče je situace vážná. "Situace je docela napjatá. Oheň, který přiživuje bóra, se šíří velmi rychle. Šíří se téměř všemi směry. Na místě požáru jsou hasičské sbory od Splitu až po Makarskou riviéru. Bojují s nadlidským úsilím, aby zabránili tomu, aby se oheň rozšířil směrem k Tučepi," řekl Tucaković.

„Je to velmi špatný pocit. Popel už poletuje po městě a oheň se poměrně rychle šíří. Houkání sirén naznačuje, že to není dobré. Z této vzdálenosti to nedokážu posoudit, ale vypadá to, že oheň uhasíná. Hasiči odvádějí opravdu skvělou práci,“ popsal serveru 24SATA.hr svědek, který byl poblíž požáru.

[chooze:article;value:566528]

Podle posledních informací oheň pronikl do přírodního parku Biokovo a zachvátil nedaleký ranč. Z vesnice Gornji Tučepi jsou slyšet silné detonace, ale není známo, zda explodovalo vozidlo nebo zbraně uložené v domech, píše Slobodna Dalmacija.

Rychle se šířícím plamenům jen tak tak unikl starosta Tučepi Ante Čobrnić, který na poslední chvíli vyskočil z hořícího auta. „Jakmile vypukl požár, jel jsem autem do Čoviće podpořit hasiče. Ve vteřině se mi rozhořel před očima oheň, takže jsem sedl do auta a zamířil domů. Oheň však zachvátil auto, ze kterého jsem okamžitě vyskočil a které během pár minut shořelo. Všechno bylo jako ve filmu a v jednu chvíli jsem byl uvězněn v ohnivém kruhu. Teď jsem v Tučepi a nikam neodejdu, protože to, co jsem zažil, byla opravdu katastrofa a jsem v šoku," řekl tisku Čobrnić.

Podle nepotvrzených informací se požár rozšířil od hořícího automobilu. Chorvatští policisté nabádají řidiče k opatrnosti a aby při jízdě respektovali pokyny záchranářů

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.