Moderní bydlení

Oblíbené lyžařské středisko definitivně končí. Je to brutální rozhodnutí, zuří lidé

Velké francouzské alpské lyžařské středisko Alpe du Grand Serre v Isère oznámilo své uzavření. Důvodem je nedostatek finančních prostředků potřebných k tomu, aby se mohlo stát celoroční destinací, uvedl deník The Guardian

Samotná zimní sezóna totiž už k provozu nestačí, protože horské oblasti s nízkou a střední nadmořskou výškou po celé Evropě se potýkají se zkrácenou sezónou kvůli globálnímu oteplování a klesajícím sněhovým srážkám.

Zastupitelé ve francouzské obci proto odhlasovali, že Alpe du Grand Serre letos v zimě znovu neotevřou. Tento krok zruší 200 pracovních míst a zasáhne podniky v nedaleké vesnici La Morte, jejíž ekonomika a populace 150 lidí závisí na zimních sportech.

Tamní obyvatelé a podnikatelé jsou v šoku. "Jsme zdrceni a šokováni. Je to brutální rozhodnutí, které přichází jen dva měsíce předtím, než jsme měli otevřít. Doufali jsme, že se stane opak," popsala majitelka jednoho z obchodů Lauranne Vincentová televizi France 3. "Zůstali jsme úplně ve štychu. Stále musíme platit půjčky, protože jsme tu teprve čtyři roky. Kdo je zaplatí? Naše životy byly zničeny," dodala Frédérique Laurenceová, majitelka obchodu s potravinami v La Morte.

Chybí sníh

Nedostatek sněhu v posledních dvou letech způsoboval, že se sjezdovky otevíraly později a během sezóny musely být uzavírány. Ztrátové Alpe du Grand Serre také v posledních 40 letech trpělo stárnoucí infrastrukturou a nedostatkem investic.

[chooze:article;value:576147]

​Tamní úřad utratil od roku 2021 téměř 3 miliony eur (zhruba 75 milionů korun) na projekt, který by udržel areál otevřený po celý rok a přilákal návštěvníky na pěší a cyklistické stezky. Dva roky před dokončením projektu ale prý došly peníze.

Zavírají i další

Alpe du Grand Serre je soubor šesti vesnic ležící v nadmořské výšce 1 368 metrů zhruba 45 minut jízdy od Grenoblu. S 55 kilometry sjezdovek jde o největší lyžařské středisko v severních Alpách, které bylo nuceno zavřít. Pro porovnání – český skiareál Špindlerův Mlýn nabízí 27 kilometrů upravených sjezdovek.

Uzavření navíc již oznámilo také další středisko, a to Grand Puy s 24 kilometry sjezdovek. Rozhodnutí bylo podle tamní radnice způsobeno nedostatkem sněhu a návštěvníků. Minulý rok bylo také oznámeno, že se zavře středisko La Sambuy.

Na českých horách už se objevil první sníh. Už v září tak šlo postavit sněhuláka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.