Oblíbené sýry už si nedáte. Dochází důležitá ingredience k jejich výrobě

Francouzské národní středisko pro vědecký výzkum (CNRS) ve své nové studii publikované v magazínu Le Journal varuje, že dvě sýrové speciality by mohly v dohledné době zmizet z pultů obchodů. V problémech jsou konkrétně camembert a roquefort. Podle studie je problém v plísňovém kmeni druhu Penicillium camemberti, který se používá pro výrobu sýru camembert.

Až do 50. let minulého století nebyl camembert na povrchu krásně bílý, ale různě šedý, zelený či oranžový. Výrobcům to ovšem nepřišlo atraktivní a od té doby se na jeho výrobu používá albínský kmen penicilinu. Tento kmen ale postupně ztrácel svou schopnost se rozmnožovat, a pro výrobce je tak komplikované dnes sehnat spory této houby.

[chooze:article;value:542395]

​A stejný problém má i zmíněný roquefort. Ten má ovšem výhodu, že je o něco větší naděje, že se podaří smíchat spory s blízkými příbuznými.

Nejbližší roky si ale sýry můžeme vychutnávat. "V příštích pěti až deseti letech nebude průmysl sýrů ohrožen," řekla bioložka Tatiana Giraudová z Université Paris-Saclay pro Le Parisien. Co ovšem bude dál, vědci zatím netuší.

Podívejte se, jak vyrobit domácí sýr:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.