Oblíbené umělé sladidlo může způsobit infarkt či mrtvici, varují vědci

Erythritol je oblíbené sladidlo, které je součástí mnoha potravin určených pro hubnutí nebo pro pacienty trpící cukrovkou. Podle vědců z Lernerova výzkumného institutu v americkém Clevelandu ale může způsobovat také poškození cév, což může vést k nemocem srdce či mozku. Výsledky svého výzkumu zveřejnili ve vědeckém časopise Nature.

Do studie se zapojilo přes 4 000 lidí, a to jak ze Spojených států, tak z Evropy. Výzkum ukázal, že lidé s vysokými hladinami erythritolu v krvi měli mnohem vyšší pravděpodobnost vzniku krevních sraženin. A v jejich důsledku také infarktů a mrtvic.

"Při zvýšené a dlouhodobé konzumaci erythritolu v potravě může lidem hrozit zvýšené riziko vzniku trombózy. Je to znepokojivé zejména proto, že tato umělá sladidla jsou doporučována lidem s diabetem, obezitou, chorobami cév a zhoršenou funkcí ledvin, kteří jsou vznikem kardiovaskulárních onemocnění nejvíce ohroženi," uvádí studie.

[chooze:article;value:485610]

"Erythritol se v přírodě vyskytuje poměrně běžně," říká pak o látce Stanislav Smrček z Katedry organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. "Najdeme ho třeba v houbách i v řadě druhů ovoce a zeleniny, jako je třeba meloun, hroznové víno či hrušky. Běžně ho lze najít i ve fermentovaných potravinách, jako jsou některé druhy sýrů nebo sójová omáčka," vysvětluje.

V průmyslově vyráběných potravinách je ale této látky mnohem vyšší množství, než je v přírodě obvyklé. A nenajdeme ji jen v jídle. "Vyskytuje se i v zubních pastách, ústních vodách, krémech a přípravcích dekorativní kosmetiky, kde se ovšem využívá především kvůli schopnosti udržovat vodu. Využití má i ve farmaceutickém průmyslu jako přísada do tablet," doplnil Smrček.

Přehnané obavy z erythritolu ale podle něj mít nemusíme. "Nesmíme to brát tak, že nás všechny spolehlivě dovede k infarktu, mrtvici či jiné tromboembolické příhodě. Jako každá látka má i erythritol řadu benefitů, ale samozřejmě i určité množství rizik," tvrdí organický chemik.

[chooze:article;value:483072]

"Výrazným benefitem je velmi nízká kalorická hodnota a nulový glykemický index, tedy že po něm (po erythritolu) nepřiberete a že neovlivňuje hladinu cukru v krvi. V organismu erythritol vykazuje i antioxidační působení. Nelze se nezmínit ani o studii, která zkoumala vliv erythritolu v zubní pastě, kdy po delší době používání byl prokázán výrazný úbytek zubního plaku a potlačení bakterií produkujících látky poškozující zubní sklovinu," jmenoval Smrček některá pozitiva.

Není tedy nutné se tomuto sladidlu vyloženě vyhýbat. Je ale vhodné zvážit, kolik ho jíme, případně jej v některých druzích jídel vyměnit za jiná sladidla – především pokud trpíte cukrovkou nebo nemocemi srdce.

Chladné počasí nepřispívá zdraví. Podle lékařů dochází častěji k infarktům:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.