Moderní bydlení

Oblíbené umělé sladidlo může způsobit infarkt či mrtvici, varují vědci

Erythritol je oblíbené sladidlo, které je součástí mnoha potravin určených pro hubnutí nebo pro pacienty trpící cukrovkou. Podle vědců z Lernerova výzkumného institutu v americkém Clevelandu ale může způsobovat také poškození cév, což může vést k nemocem srdce či mozku. Výsledky svého výzkumu zveřejnili ve vědeckém časopise Nature.

Do studie se zapojilo přes 4 000 lidí, a to jak ze Spojených států, tak z Evropy. Výzkum ukázal, že lidé s vysokými hladinami erythritolu v krvi měli mnohem vyšší pravděpodobnost vzniku krevních sraženin. A v jejich důsledku také infarktů a mrtvic.

"Při zvýšené a dlouhodobé konzumaci erythritolu v potravě může lidem hrozit zvýšené riziko vzniku trombózy. Je to znepokojivé zejména proto, že tato umělá sladidla jsou doporučována lidem s diabetem, obezitou, chorobami cév a zhoršenou funkcí ledvin, kteří jsou vznikem kardiovaskulárních onemocnění nejvíce ohroženi," uvádí studie.

[chooze:article;value:485610]

"Erythritol se v přírodě vyskytuje poměrně běžně," říká pak o látce Stanislav Smrček z Katedry organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. "Najdeme ho třeba v houbách i v řadě druhů ovoce a zeleniny, jako je třeba meloun, hroznové víno či hrušky. Běžně ho lze najít i ve fermentovaných potravinách, jako jsou některé druhy sýrů nebo sójová omáčka," vysvětluje.

V průmyslově vyráběných potravinách je ale této látky mnohem vyšší množství, než je v přírodě obvyklé. A nenajdeme ji jen v jídle. "Vyskytuje se i v zubních pastách, ústních vodách, krémech a přípravcích dekorativní kosmetiky, kde se ovšem využívá především kvůli schopnosti udržovat vodu. Využití má i ve farmaceutickém průmyslu jako přísada do tablet," doplnil Smrček.

Přehnané obavy z erythritolu ale podle něj mít nemusíme. "Nesmíme to brát tak, že nás všechny spolehlivě dovede k infarktu, mrtvici či jiné tromboembolické příhodě. Jako každá látka má i erythritol řadu benefitů, ale samozřejmě i určité množství rizik," tvrdí organický chemik.

[chooze:article;value:483072]

"Výrazným benefitem je velmi nízká kalorická hodnota a nulový glykemický index, tedy že po něm (po erythritolu) nepřiberete a že neovlivňuje hladinu cukru v krvi. V organismu erythritol vykazuje i antioxidační působení. Nelze se nezmínit ani o studii, která zkoumala vliv erythritolu v zubní pastě, kdy po delší době používání byl prokázán výrazný úbytek zubního plaku a potlačení bakterií produkujících látky poškozující zubní sklovinu," jmenoval Smrček některá pozitiva.

Není tedy nutné se tomuto sladidlu vyloženě vyhýbat. Je ale vhodné zvážit, kolik ho jíme, případně jej v některých druzích jídel vyměnit za jiná sladidla – především pokud trpíte cukrovkou nebo nemocemi srdce.

Chladné počasí nepřispívá zdraví. Podle lékařů dochází častěji k infarktům:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.