Oblíbený obchod s elektronikou mizí z Česka. Pohltí ho jiná značka

Škatulata, hejbete se. Tak by se dalo nazvat kolečko přejmenovávání obchodních řetězců s elektronikou v Česku a na Slovensku. Stane se tak po spojení dvou silných hráčů na trhu, a to českého HP Tronic a slovenského Nay. Obchody Electro World, které Nay vlastní v Česku, se pak přejmenují na Datart.

Loni podepsal HP Tronic, pod který Datart spadá, dohodu o spojení se slovenskou společností Nay, která naopak v Česku vlastní prodejny Electro World. V Česku už transakce dostala zelenou.

"Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým prvostupňovým rozhodnutím spojení soutěžitelů, v jehož důsledku získá společnost HP Invest, a. s., výlučnou kontrolu nad soutěžitelem HP TRONIC-prodejny elektro, a. s., a jejím prostřednictvím i výlučnou kontrolu nad soutěžitelem NAY, a. s. Rozhodnutí již nabylo právní moci," napsal na svých webových stránkách antimonopolní úřad (ÚOHS).

[chooze:article;value:551612]

"Věřím, že ve výhledu několika málo týdnů se rozhodne i na Slovensku," řekl pro Seznam Zprávy předseda představenstva HP Tronic Daniel Večeřa. Podle jeho slov by se po spojení s Nay neměly v Česku rušit žádné obchody, které dosud prodávaly zboží pod značkou Electro World. Jestli tomu tak bude i na Slovensku, není zatím jasné.

"Slovenský trh je více konzervativní, více se dívá do minulosti. A to je možná i důvod, proč jsou debaty o tom, jestli nějaké pobočky zavřít, nebo ne," upřesnil Večeřa.

Datart se v roce 2017 spojil s konkurenčním HP Tronic (pod něj patřil například Euronics). HP Tronic provozuje obchody s elektronikou kromě Česka také v okolních zemích. V tuzemsku jde o zhruba 156 provozoven, kromě značky Datart vlastní obchody ETA.

Nay, a. s., rovněž působí mimo Česko také na Slovensku a částečně v Německu. V ČR od roku 2014 vlastní 40 kamenných prodejen Electro World a před pár lety pohltil prodejny K+B Expert.

Stejné zboží stojí v různých obchodech o desítky korun víc. Experti vysvětlují proč (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.