Moderní bydlení

Oblíbený ostrov Madeira v plamenech. Na letišti uvízly tisíce turistů

Plameny se ostrovem Madeira šíří už několik dní. Práci hasičům komplikuje hlavně silný vítr a teploty přesahující 30 stupňů Celsia.

Úřady vyhlásily druhý nejvyšší stupeň varování. Podle šéfa regionální vlády ostrova někdo požár založil úmyslně. Své domovy musely opustit na tři stovky místních.

"Cítila jsem velkou úzkost a strach. V noci to bylo děsivé, všude byl kouř a oheň. Naše domy byly v ohrožení a zdálo se, že ta noc nikdy neskončí," popsala obyvatelka Madeiry Ivone Emperadeirová.

[chooze:article;value:569779]

​Na pomoc hasičům dorazily v průběhu víkendu také desítky jejich kolegů z pevniny. Některá ohniska ale stále nemají pod kontrolou. "Nezbývá nám nic jiného než čekat, jak se situace bude dál vyvíjet. Naštěstí jsme my i naše zvířata teď v bezpečí," řekla další obyvatelka ostrova Edite Andradeová.

Naštěstí zatím nejsou hlášeny žádné oběti. Dramatické chvíle ale zažili i lidé na letišti v Madeiře. To totiž kvůli ohni muselo zrušit na 60 letů. Podle zahraničních médií tak na letišti uvízly tisíce cestujících. V pondělí už byla ale většina letů odbavena bez problémů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.