Oblíbený řetězec mění recepty. "Podporují závislost," tvrdí odbornice

Moderní doba se nese ve znamení tlaku na rychlost, což se výrazně projevuje mimo jiné ve stravování. Velký boom proto nejen v České republice zažívají rozvážkové služby, bistra a řetězce rychlého občerstvení. Letos by se tak například měl v Česku nově objevit řetězec Popeyes, který nabízí louisianskou kuchyni, informoval web Financial Times.

Tradiční řetězce proto nechtějí zůstat pozadu a vymýšlejí novinky, aby si udržely zákazníky. Společnost McDonald's nyní oznámila, že ve svých restauracích zavádí drobné změny, které však dle firmy budou mít velký dopad na lepší chuť hovězích hamburgerů. Konkrétně jde o sendviče Big Mac, McDouble, Cheeseburger, Double Cheeseburger a Hamburger.

"Hlavní změny se týkají především způsobu grilování masa, přípravy cibule, výrazné obměny doznaly i tradiční žemle," uvedla firma. Konkrétně má být maso opečenější a šťavnatější, v Big Macu má být o 50 % víc omáčky, cibule má být lepší, sýr se má lépe roztékat a žemle má být nadýchanější a lesklejší. "Zjistili jsme, že tyto drobné změny vedou k velkému rozdílu, díky němuž jsou naše hamburgery chutnější než kdykoli předtím,“ vysvětlil šéf kulinářských inovací společnosti McDonald's USA Chad Schafer.

Silnější závislost?

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková ale za novinkami vidí i další důvod. Konkrétně za měkčími houskami podle ní stojí motivace zrychlit proces zpracování cukru. "Protože čím rychleji se cukr dostane do krve, tím více se podporuje vznik závislosti na něm," varuje odbornice na twitteru

[chooze:article;value:494608]

​Češi by si přitom na nezdravé jídlo měli dát pozor. Průměrný dospělý Čech má totiž mírnou nadváhu a za posledních pět let ještě o něco přibral. Index jeho tělesné hmotnosti (BMI) se od roku 2017 do loňska zvedl z 25,2 na 26,2, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

McDonald's ale upozorňuje, že i po změnách zůstává i u jejich pokrmů stejná kalorická hodnota. "Úpravami našich receptůr se vždy snažíme inovovat naše burgery v oblasti chuti, šťavnatosti a teploty, přičemž nesnižujeme kvalitu surovin a neměníme kalorickou hodnotu," uvedla pro TN.cz PR manažerka firmy Lucia Poláčeková.

McDonald's nyní novinku spouští v USA, ale už dříve ji představil na mezinárodních trzích, jako je Austrálie, Kanada, Belgie nebo právě Česko. U nás tak mohou lidé nové recepty na vlastní kůži zkoušet už od ledna minulého roku. "Naši zákazníci tyto vylepšené burgery už velmi dobře znají," uvedla Poláčeková. "Nové procesy jsou, hned po přechodu na nový typ restaurací, který začal v roce 2019, nejzásadnější změnou v 30leté historii českého McDonald's," dodala Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald's ČR a SK.

Žena zveřejnila, z čeho se dělá oblíbená omáčka v McDonaldu. Všichni jsou v šoku (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.