Oblíbený sport výrazně zvyšuje riziko rakoviny, varují vědci

Sportem ku zdraví – praví známé rčení. V některých případech ale může sportování lidskému tělu bohužel i uškodit. Australská studie odhalila, že hraní golfu významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže.

Studie konkrétně zjistila, že více než čtvrtina (27 %) golfistů v zemi trpěla rakovinou kůže. V běžné australské populaci se přitom tato nemoc vyskytuje u sedmi procent lidí. To podle vědců značí, že riziko rozvoje této nemoci u golfistů je 2,4krát vyšší, píše deník The Sun.

Studii, která zkoumala data téměř 16 tisíc osob, vedl doktor Brad Stenner z Jihoaustralské univerzity, který uvedl, že golf má "mnoho výhod pro fyzické i duševní zdraví". Golfisté by ale měli dbát na riziko, které plyne z dlouhodobého pobytu na slunci. Projít 18 jamek totiž často trvá celý den a zvlášť přes poledne jsou sluneční paprsky velmi agresivní. 

[chooze:article;value:513319]

​Sportovcům proto doporučuje používat ochranný opalovací krém s vysokým SPF. Účinné je podle něj také zakrýt si paže či hrát golf v klobouku.

Velké nebezpečí

Rakovina kůže je nebezpečné onemocnění, kterému se přitom dá mnohdy předejít. Riziko vzniku onemocnění zvyšuje především nevhodné opalování se na sluníčku. "Každé spálení do puchýřů zvyšuje riziko vzniku kožní rakoviny na dvojnásobek," uvedl lékař Petr Arenberger. Ročně u nás přibude 25 tisíc případů rakoviny kůže a 500 lidí této nemoci podlehne.

Podle lékařů by se člověk měl mazat každé dvě hodiny. "Doporučuje se natírat se dvakrát. Místa, kde zapomenete, se pak doplní tou druhou vrstvou," nabádá dermatoložka Zuzana Nevoralová.

Rakovina je stále častější u mladších lidí. Klíčem je změna stravování:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.