Obloha chystá úchvatnou podívanou. Spatřit půjde tzv. záře pro fajnšmekry

Světlo zvířetníku budeme moci vyhlížet na přelomu března a dubna. Večerní oblohu totiž nebude rušit Měsíc. Nejideálnější podmínky nastanou mezi 27. březnem a 10. dubnem. "V této době jej pozorujte po soumraku nad západním obzorem daleko od měst," radí na webu odborníci z Astronomického ústavu AV ČR.

Podle astronomů se jedná o takzvanou "zář pro fajnšmekry". Zvířetníkové světlo se táhne podél ekliptiky (pozn. red. roviny zemské dráhy). "A nejde vlastně o nic jiného než prach v okolí Slunce soustředěný do rozsáhlého disku, na který se ze Země díváme z boku a který rozptyluje sluneční zařízení. Když tedy Slunce zapadne a následně skončí i soumrak, obloha ztmavne a nad západním obzorem lze proti hvězdnému pozadí najít mlhavý kužel neostré záře," vysvětlili experti.

[chooze:article;value:535634]

Astronomové ale upozorňují, že světlo je přibližně 70krát slabší než obloha v přezářených velkoměstech. Lidé by si proto měli vybrat místo, kde pozorování nebude rušit smog ani případná mlha.

"V České republice se dá úkaz sledovat například na Vysočině, Šumavě, v Novohradských horách, v Beskydech, Jeseníkách, na Manětínsku či v Orlických a Jizerských horách," poradili odborníci.

Vyrazit by však nadšenci neměli dříve než kolem sedmé hodiny večer. Následně pak stačí vyhlížet výrazný světelný kužel, který sahá do výšky až 60 stupňů nad obzor.

Na obloze v Tatrách se objevil výjimečný úkaz. Podívejte se na reportáž (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.