Obloha nabídne krásnou podívanou. Spatříme Venuši uvnitř zvířetníku

V úterý 21. března nastává nov, a noci tak budou tmavé. Právě díky tomu bude možné pozorovat takzvané zvířetníkové světlo, které astronomové označují jako "březnovou zář pro fajnšmekry".

"Světlo se táhne podél ekliptiky, což je rovina zemské dráhy, která se na obloze pomyslně promítá do zvířetníkových souhvězdí. A nejde vlastně o nic jiného než prach v okolí Slunce soustředěný do rozsáhlého disku, na který se ze Země díváme z boku a který rozptyluje sluneční záři," popsal na webu Astronomický ústav AV ČR.

[chooze:article;value:494322]

Nejlepší podívaná bude po západu slunce ve chvíli, kdy skončí soumrak a obloha ztmavne. "Nad západním obzorem lze proti hvězdnému pozadí najít mlhavý kužel neostré záře," uvedli experti.

V letošním roce navíc kužel světla doplní také jasná planeta Venuše. Nízko nad obzorem ještě za soumraku se ukáže i planeta Jupiter. "Kužel se navíc na konci března a počátku dubna na opravdu tmavé obloze nese až k hvězdokupě Plejády a vytváří se slabým obloukem zimní Mléčné dráhy pozoruhodnou kompozici," doplnili astronomové.

Lidé budou moci Venuši uprostřed zvířetníkového světla spatřit i pouhým okem. Není potřeba mít ani dalekohled. Je nutné však zvolit dobré místo, kde není příliš světla.

"Na území Česka tak doporučujeme vyjet někam do hor, ideálně do oblastí známých pro menší vliv světelného znečištění, tedy tzv. parků tmavé oblohy. Kromě nich se pak pěkné nebe nabízí v jižních Čechách nebo na Vysočině," poradili odborníci.

Do vesmíru odstartuje první raketa vytištěná ve 3D tiskárně. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.