Oblohu nad Českem ozdobí vzácná kometa. K vidění je jednou za život

Vzácná podívaná se chystá na české noční obloze. Bude pozorovatelná kometa 13P/Olbers, uvádí na webu Astro.cz astronom Martin Gembec. Objevila se po 69 letech a znovu se vrátí až v roce 2094. Pro většinu lidí tak jde o jedinečnou příležitost ji pozorovat.

Frekvencí návratu se podobá známé Halleyově kometě, která se vrací jednou za 76 let. Ještě více 12P/Pons-Brooks s frekvencí 70 let, kterou bylo možné pozorovat na přelomu zimy a jara. "Kometám tohoto typu s oběžnou dobou 20 až 200 roků říkáme komety Halleyovy rodiny," uvedl Gembec.

[chooze:article;value:552120]

Oproti dvěma zmíněným sestrám je ale 13P/Olbers méně jasná, a není tak možné ji pozorovat pouhým okem. Přesto by však měla být pozorovatelná alespoň menšími dalekohledy. Až do srpna se budou podmínky postupně zlepšovat.

"V období konce května a červnového novoluní ji najdeme v souhvězdí Vozky. Na přelomu června a července se bude nacházet v souhvězdí Rysa mezi Blíženci a Velkou medvědicí a v létě projde pod nohama tohoto velkého zvířete noční oblohy, tedy zdánlivě pod Velkým vozem," popsal Gembec.

[chooze:article;value:552488]

​​Podle webu Cometography ji objevil Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers v roce 1815. Kometu tehdy popsal jako malou kometu v souhvězdí Žirafy a objev si ověřil i o den později.

Sledování oblohy si letos užijeme. Čeká nás kometa, zatmění i meteorické roje (01/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.