Oblohu rozjasnila "ďábelská" kometa. Sledovat ji můžete i bez dalekohledu

[chooze:gallery;value:34805]

Kometu můžete nyní sledovat na večerní a ranní obloze v souhvězdí Ještěrky. "Kometa se v následujících týdnech pozvolna přesune výhradně na večerní oblohu a bude pozorovatelná až do konce dubna malými triedry, na tmavé obloze dokonce na hranici viditelnosti pouhýma očima," informoval astronom Petr Horálek v tiskové zprávě.

Kometa 12P/Pons-Brooks je známá svými častými výbuchy. Ty vznikají díky kryovulkanické aktivitě v jejím jádře. "Ty jsou provázeny náhlými zjasněními, což by mohlo způsobit, že kometa i v následujících týdnech ještě zjasní a bude viditelná snáze i očima," avizoval Horálek.

Často se kometě říká "ďábelská", a to kvůli takzvaným rohům. Ty jí totiž vyrůstají při erupcích. "Vznikají proto, že velké jádro komety má na svém povrchu neobvyklý 'zářez', který blokuje odtok kryomagmatu do vesmíru a způsobuje, že koma (plynný obal obklopující jádro komety, pozn. red.) roste nepravidelným tvarem," vysvětlil web Live Science.

"Nejlepší období pro její pozorování nastane v březnu a v první polovině dubna, kdy ji najdeme malým dalekohledem, jak se pozvolna pohybuje souhvězdími Andromedy, Ryb a Berana," dodal astronom.

[chooze:article;value:536904]

Kometa dokáže na nebi vytvořit úžasnou podívanou. "Při nejsilnějším zjasnění současného návratu 20. července 2023 bylo pravděpodobně do okolí jádra komety vychrleno asi 10 miliard kilogramů ledoprachového materiálu, který na čas vytvořil zjev komety připomínající podkovu nebo populární fiktivní kosmickou loď Millennium Falcon ze série Hvězdných válek," popsal Horálek.

Kometa 21. února vstoupí do západního cípu souhvězdí Andromedy. Tam bude putovat až do 14. března. Právě v tomto období tak bude nejlépe vyhledatelná na večerní obloze. Po 25. únoru navíc přestane rušit svým svitem měsíc, kometa tak mimo města půjde na tmavé obloze snáze vidět.

[chooze:article;value:528848]

"Velmi fotogenický přitom bude její průlet pod galaxiemi M31 v Andromedě (8. března 2024 asi 9° jižně) a M33 v Trojúhelníku (22. března asi 2,5° jižně, bohužel za svitu Měsíce). Mezi 15. a 26. březnem 2024 bude kometa prolétat severovýchodním cípem souhvězdí Ryb a v tom období už by mohla být nalezitelná i pouhýma očima (na bezměsíčné obloze daleko od měst)," sdělil Horálek.

Od 27. března do 19. dubna proletí souhvězdím Berana. "Kometa ve středu 10. dubna ve večerních hodinách proletí úhlově blízko mladého Měsíce, planety Jupiter a planety Uran a vytvoří tak mimořádně lákavou příležitost pro astrofotografy. O dva dny dříve, 8. dubna 2024, by také mohla být zaznamenatelná v centrální a severní Americe ve dne při úplném zatmění Slunce," upozornil astronom.

Sledování oblohy si letos užijeme. Čeká nás kometa, zatmění i meteorické roje (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.