Oblohu rozzáří stovky meteorů. V noci vyvrcholí roj Geminidy

Maximum meteorického roje letos připadá na noc ze 14. na 15. prosince. Konkrétně nastane ve 20:00 jen několik hodin před kulminací Blíženců. "V té době bude ovšem souhvězdí ještě poměrně nízko nad obzorem. Jak ale bude stoupat spolu s radiantem roje, frekvence poroste, neboť více meteorů zazáří nad obzorem, ne pod ním," popsali odborníci z Astronomického ústavu AV ČR.

A podle astronomů jsou letos velice příznivé podmínky pro pozorování Geminid. Rušit svým svitem totiž nebude Měsíc, který bude ve fázi jen tři dny po novu a zapadne ještě zvečera.

[chooze:article;value:532046]

Sledovat se vyplatí především mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. V průběhu noci zazáří na nebi až desítky meteorů za hodinu. "Za celou noc pozorovatel napočítá až 1 000 meteorů," doplnili astronomové.

Zdrojem krásného jevu je drolící se planetka 3200 Phaethon. Ta má neobvyklou dráhu, která ji přibližně co půl roku navádí blíž ke Slunci. Astronomové tvrdí, že se jedná o pravděpodobně bývalou a dnes již vyhaslou kometu. Radiant roje se přitom nachází východně od dvou nejjasnějších hvězd souhvězdí Blíženců, hvězd Castoor a Pollus.

Kam vyrazit?

Astronomové doporučují si k pozorování kvůli dobrému rozhledu vybrat místo, které je co nejméně rušené stromy nebo domy. Je důležité být také co nejdál od světelného znečištění měst.

"Nejlépe se úkaz sleduje vleže. Doporučujeme tedy nějaké lehátko či karimatku. Je však třeba nepodcenit mrazivé prosincové noci, takže se vybavte co nejteplejším oblečením, spacákem či několika dekami," radí odborníci. Je navíc nutné také počítat s možným výskytem inverzí. Proto je dobré vydat se například do hor.

Záhada vesmírného rajčete byla objasněna. Podívejte se, jak vše dopadlo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.