Oblohu zahalil prach ze Sahary. Meteorologové vyhlásili smogovou situaci

[chooze:gallery;value:35328]

​Do Česka během noci na sobotu dorazil prach ze Sahary. "Už během noci se k nám začalo dostávat od jihozápadu velké množství saharského prachu a například na webkameře ze Vsetína je obloha již výrazně 'zamlžená'," informoval o saharském prachu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X v sobotu ráno.

Kvůli znečištění ovzduší vyhlásil v sobotu večer v Jihočeském kraji, na Vysočině i částech Jihomoravského a Moravskoslezského kraje ČHMÚ smogovou situaci. "Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci. Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat. Zároveň je možné, že se bude územní platnost smogové situace rozšiřovat o další kraje," uvedli meteorologové.

Smogová situace v Česku:

​Výstraha:

"Saharský písek se na našem území může pohybovat až do pondělí. Zítra se očekávají projevy zejména na Moravě, ve vyšší míře na jihu našeho území," avizovali v sobotu meteorologové.

Právě prach má také na svědomí zvýšenou oblačnost, která pořádně překvapila i meteorology. Pro sobotu s ní totiž vůbec nepočítali. "Prach také patrně způsobil i (větší) tvorbu vysoké oblačnosti (zejména v závětří Alp), se kterou žádný z numerických modelů nepočítal," přiznali odborníci. 

Podle meteorologů navíc prach v takovém množství ovlivňuje i maximální teploty, a to dokonce výrazně. 

[chooze:article;value:548609]

Zvýšenou vrstvu odrazivosti meteorologové detekovali například v Ostravě nebo v Brně. "Detekujeme ho i v naší síti ceilometrů, které pomocí laserového paprsku měří vertikální odrazivost v atmosféře. Na snímku ceilometru z Ostravy-Mošnova je vidět zvýšená vrstva odrazivosti ve výšce kolem dvou kilometrů, stejně jako na dalších ceilometrech například v Brně nebo Holešově," dodali.

[chooze:article;value:548817]

Odborníci také apelují na osoby náchylnější ke znečištěnému ovzduší, aby se ve venkovním prostředí raději vyhnuly výraznějším fyzickým aktivitám.

"Skupinám osob, které jsou náchylnější ke znečištěnému ovzduší (děti, starší osoby, osoby s chronickými potížemi s dýchací a/nebo kardiovaskulární soustavy, těhotné či akutně nemocní), doporučujeme sledovat v příštích hodinách aktuální úroveň znečištění na našich stránkách," uzavřel ČHMÚ. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.