Obrat ve Francii: Volby vyhrála levicová koalice. Le Penová skončila třetí

Francie si v neděli volila nový parlament. První odhady výsledků přinesly nečekaný zvrat. Volby podle nich vyhrála levicová koalice Nová lidová fronta. Sčítání hlasů to potvrdilo. Získala 182 křesel ve 577členné dolní komoře parlamentu, uvedl Le Monde. Současný premiér Gabriel Attal už v reakci na první exit polly řekl, že v pondělí rezignuje. Své povinnosti bude ale vykonávat tak dlouho, jak bude potřeba.

Druhá skončila koalice současného prezidenta Emmanuela Macrona, která získala 168 mandátů. Třetí místo obsadilo se 143 poslanci Národní sdružení, za nímž stojí Marine Le Penová. Ta přitom první kolo parlamentních voleb s přehledem vyhrála, připomíná BFMTV.

Žádné uskupení nedosáhlo potřebnou většinu 289 křesel, což s největší pravděpodobností povede ke složitým povolebním vyjednáváním. Vyloučena není ani menšinová či úřednická vláda. Patovou situaci by mohly rozetnout nové volby, ty se však smí konat nejdříve za rok.

Slavící příznivci levice se v mnoha francouzských městech střetli s policisty, po kterých házeli zápalné lahve a pyrotechniku. Kolem půlnoci se situace uklidnila. Kvůli obavám z výtržností bylo v ulicích nasazeno na 30 tisíc strážců zákona.

[chooze:article;value:563148]

​Europoslanec Jordan Bardella, který stojí v čele strany Le Penové, v projevu po zveřejnění exit pollů řekl, že vytvoření koalice proti jejich straně bylo nepřirozené a nečestné. "Dnes v noci tyto aliance hodí Francii do náruče krajní levice Jeana-Luca Mélenchona," dodal. Prezident Macron podle něj dotlačil zemi k "nejistotě a nestabilitě".

Druhé kolo francouzských parlamentních voleb se totiž nepřímo neslo pod heslem "všichni proti jednomu". Po vítězství pravicového Národního sdružení z minulého týdne se ostatní strany, včetně komunistů, zelených a centristů Emmanuela Macrona, spojily s jediným cílem – zabránit lepenovcům dostat se k moci. K tomu vyzval voliče prezident i současný premiér.  

​"Musíme udělat vše pro to, abychom zabránili Národnímu sdružení získat většinu v parlamentu. To by pro naši zemi bylo strašné. Proto pokud bude ve volebním obvodě náš kandidát podle průzkumů až na třetím místě, tak odstoupí, aby druhý kandidát měl větší šanci pravici porazit," řekl francouzský premiér Gabriel Attal.

Strany se dohodly na tzv. republikánské frontě a společně vyzývaly voliče, aby hlasovali pro kandidáty, kteří mohou porazit zástupce Národního sdružení. Podobnou výzvu kromě politiků voličům vyslala i francouzská popová hvězda Aya Nakamuraová nebo kapitán fotbalové reprezentace Kylian Mbappé. "Nikdy nebylo tak důležité jít volit jako teď. Nemůžeme nechat naši zemi v rukou těchto lidí. Výsledky prvního kola byly katastrofální. Doufám, že ve druhém kole se lidé zmobilizují a půjdou volit správnou stranu," uvedl Mbappé.

[chooze:article;value:562857]

​"Pan Mbappé je určitě dobrým fotbalistou. Ale neuznávám tyto tendence, aby herci, fotbalisté nebo zpěváci říkali lidem, jak mají volit. Zvláště pokud to tito miliardáři, často žijící v zahraničí, říkají lidem, kteří berou 1 400 eur měsíčně. Lidé už toho mají dost, nechtějí být neustále poučováni," poznamenala Marine Le Penová.

Ta přetvořila stranu svého otce. Právě v případě Bardelly, který nyní stojí v jejím čele, se předpokládalo, že by se teoreticky mohl v 28 letech stát francouzským premiérem. "Překvapilo mě nepřirozené spojenectví mezi levicovou koalicí a panem Macronem. Přiznám se, že mě děsí, že prezident republiky jde na pomoc násilnickému krajně levicovému hnutí, které rozdmýchává atmosféru anitsemitismu a které neodsoudilo zvěrstva Hamásu," nechal se slyšet Bardella.

Národní sdružení oslovovalo voliče programem, ve kterém slibovalo omezení migrace, větší nezávislost na Evropské unii, nižší daně nebo zrušení dvojího občanství. Le Penová také v týdnu oznámila, že v případě vítězství zruší povolení Ukrajincům používat francouzské zbraně na ruském území.

Menší obce uzavřely volební místnosti v šest hodin, ve velkých francouzských městech voliči odevzdali poslední hlasy okolo 20:00. Francouzi měli o volbu nové vlády mimořádný zájem. K volebním urnám přišlo ještě více lidí, než před týdnem v prvním kole. Volební účast téměř 67 procent je nejvyšší za posledních třicet let.

Ve Francii začalo druhé kolo parlamentních voleb ( 8/7/2024 ):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.