Obraz Pabla Picassa pokořil rekord. V dražbě se prodal za 3 miliardy korun

Letošní rekord v oblasti umění padl ve středu. Newyorský aukční dům Sothesby's vydražil obraz španělského malíře Pabla Picassa jménem Žena s hodinkami. Malbu zakoupil anonymní kupec za částku, která v přepočtu činila více než 3 miliardy korun, píše portál BBC.

Dílo vyobrazuje francouzskou modelku, malířku a Picassovu milenku Marii-Therérese Walterovou, která je považována za jednu z nejoblíbenějších múz slavného umělce. Malba z roku 1932, kdy Walterové bylo 23 a Picassovi 51 let, je tak jednou z mnoha děl, které Walterovou vyobrazují.

[chooze:article;value:506847]

Cena Ženy s hodinkami se původně odhadovala na částku okolo 2,75 miliardy, odhad ale nakonec překonala o více než 350 milionů korun. Je tak nejdražším obrazem, který se letos prodal. Na rekordní částku utrženou za Picassův obraz ale ještě ztrácí. Rekord stále drží Alžířanky, které malíř namaloval v roce 1955 a které vynesly více než 4 miliardy korun, připomíná portál France24.

Obraz pochází ze sbírky Emily Fisher Landauové, věhlasné americké sběratelky umění, která zemřela letos v březnu. Landauová vybudovala v New Yorku soukromé muzeum moderního umění. V něm kromě Picassa vystavovala i díla umělců jako Andy Warhol nebo Susan Rothenbergová.

Desetikoruna vyšla v dražbě na půl milionu. Raritní kusy se dostaly mezi lidi (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.