Obří kroupy a tornáda. Německu v příštích hodinách hrozí extrémní bouřky

Na Německo mají ve čtvrtek odpoledne a večer udeřit velmi silné bouře. Nejhorší situace má být na jihu země, zejména u Alp a v Bavorsku. Bouře se ale mohou přesunout i víc na sever, varuje portál Merkur.

Příčinou je podle meteorologů německé DWD teplý a vlhký vzduch, který se do Evropy žene z jihozápadu. Ten vytváří nestabilní situaci, která se podle předpovědi promění v bouře. Foukat má silný vítr, který může v nárazech dosahovat až 120 kilometrů za hodinu.

[chooze:article;value:560930]

​Nejhorší situace ale podle předpovědi bude v podhoří Alp a v Bavorsku, kde kroupy mohou mít až 5 centimetrů v průměru, přičemž v místech nejtěžšího krupobití mohou být ještě větší.

Pozdě odpoledne se může v okolí Dunaje vyskytnout ještě jeden extrém. Podle portálu Focus hrozí, že v oblasti udeří tornáda. Ta se mohou zformovat ze supercel, které se mají nad jižním Německem vyskytnout.

Nebezpečí bouří má v Německu pokračovat i v pátek a přetrvat až do soboty, kdy se má situace konečně uklidnit. Rizikovým faktorem je také prach ze Sahary, který se žene na Evropu a objevit se má podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) i v Česku. Ten může zesílit bouře a znečistit auta, varují meteorologové.

Opavskem se prohnaly silné bouřky. Živel lámal stromy a zaplavil silnice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.