Obří kroupy, nárazy větru a supercely. Česko zasáhly bouřky

[chooze:gallery;value:35916]

​​"Výstrahu před možností silných bouřek (nejnižší stupeň nebezpečí) jsme dnes upravili. Výstraha bude v platnosti od dnešních 14:00 do 22:00 s výjimkou jižní Moravy a části Vysočiny a Zlínského kraje, kde je šance na nebezpečné bouřky v rámci ČR nejmenší. V severní, severovýchodní a východní části Čech a v části Moravy platí výstraha až do půlnoci," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:556122]

Bouřky může doprovodit nebezpečné krupobití a nárazy větru o rychlosti i přes 65 kilometrů v hodině. "Na části Moravy a Slezska budou mít bouřky pomalejší postup, a tak zde nemůžeme vyloučit ani přívalové srážky s úhrny i přes 30 milimetrů za hodinu," pokračovali meteorologové.

Tvořit se bouřky mají nejprve na horách a v jejich okolí, později i v ostatních oblastech. Postupovat budou k severovýchodu. "Během odpoledne bude v Čechách také zesilovat střih větru, možná je teda tvorba výjimečných supercel. Pokud se tak stane, projeví se typickým rozdělením. Právě v supercelách mohou být případné projevy nejvýraznější," varoval ČHMÚ. Okolo třetí hodiny odpoledne zachytili meteorologové supercelu u hory Říp na Mělnicku.

Pár minut po sedmé hodině večer meteorologové varovali před intenzivní bouřkou na Nymbursku. Padaly tam i kroupy o velikosti kolem čtyř centimetrů.

Krátce po osmé hodině ČHMÚ upozornil na supercelu v Hradci Králové a v jeho okolí. "Supercela stále neslábne, hrozí i kroupy přes 3 cm. Další výraznější buňku sledujeme na Táborsku, zde hrozí kromě krup i nárazy větru," uvedli na síti X. 

V půl desáté večer meteorologové uvedli, že se supercela nachází na pomezí Čech a Moravy, a že se posouvá směrem na východ republiky.

Bouřky budou postupně slábnout večer, spolu s tím se sníží i šance na nebezpečné jevy.

Ústí nad Orlicí zasáhla silná bouřka s krupobitím. Podívejte se, jak to na místě vypadalo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.