Obří platy, s prací je to horší. Jak často chybí čeští europoslanci u hlasování

Nejhorší docházku na hlasování v Evropském parlamentu v roce 2023 měli Martina Dlabajová (za ANO) a bývalý člen SPD a nyní nezávislý Hynek Blaško. Oba shodně chyběli na 34,5 procenta hlasování. Jako třetí s nejhorší docházkou je Evžen Tošenovský (ODS), který nebyl u 32,7 procenta hlasování.

Naopak nejlepší docházku má Markéta Gregová (Piráti), která nebyla jen u 1,8 procenta hlasování, dále následují Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a Marcel Kolaja (Piráti), oba s 3,6procentní absencí.

Pirátští europoslanci mají vůbec nejlepší docházku – jejich tři zástupci mají absence 5,5 procenta, 3,6 procenta a 1,8 procenta. Nejhorší docházku mají poslanci zvolení na kandidátce SPD – 34,5 procenta a 29,1 procenta absencí.

Přehled připravila skupina Europarlament přehledně, která je financovaná europarlamentní koalicí Zelených a Evropské svobodné aliance. Tam z českých stran patří Piráti.

[chooze:article;value:530359]

Výsledky jsou manipulativní, uvedl europoslanec

Ke statistice se vyjádřil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. "Europarlament přehledně je projekt Pirátské strany, která do toho přehledu započítává pouze to, co se jí hodí. V pondělí ve Štrasburku se hlasuje o programu schůze, což tam oni strašně rádi dávají. Nikdo z nich nemá v pondělí žádnou funkci, kdy by museli něco dělat. Ve čtvrtek předtím se rozhodne na prezidiu Evropského parlamentu o programu a je to vlastně hlavně strana Zelených, tudíž i Pirátská strana, která se v pondělí snaží měnit program. Tak se snaží manipulativně ukazovat, že oni jsou ti přítomní na hlasování. My tam většinou nechodíme v pondělí proto, že je program daný, je to zbytečné," okomentoval Zdechovský.

Europoslankyni Martinu Dlabajovou označil za jednu z nejpracovitějších a nejschopnějších europoslankyň. "Martina Dlabajová tam vyšla jako největší absentérka. Ale měla úmrtí jak tatínka, tak dcery svého přítele. Byla řádně omluvená," uvedl.

Na kolik si europoslanci přijdou

Hrubý měsíční plat europoslance je podle údajů Evropského parlamentu z 1. července 2023 10 075,18 eur (což je 250 tisíc korun podle aktuálního kurzu), čistý plat je 7 853,89 eur, tedy asi 195 tisíc korun. Po dosažení důchodového věku dostávají bývalí europoslanci důchod, který je odvislý od počtu odsloužených let.

Europoslanci mají dále nárok na denní příspěvky, 350 eur (asi 8 700 korun), pokud se oficiálně účastní dění na půdě Evropského parlamentu. Je jim propláceno i cestování hromadnou dopravou, a to včetně první či business třídy, nebo autem ve výši 58 centů (14,4 koruny) na kilometr.

Jsou jim také hrazeny až dvě třetiny léčebných výloh a rovněž mají nárok na příspěvek na konci volebního období. "Po skončení funkčního období mají poslanci nárok na přechodný příspěvek ve výši jednoho měsíčního platu za každý rok výkonu funkce, maximálně však za dva roky," stojí na stránkách Evropského parlamentu.

Europarlament se změnil v blešák, politici vyrazili na lov věcí z druhé ruky. Podívejte se na prosincovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.