Obří pocta pro českého hudebníka! Dostal se do elitní společnosti

[chooze:gallery;value:31360]

​Český dirigent Jakub Hrůša míří do elitního klubu. Stane se čestným členem Královské akademie hudby v Londýně. Jmenují ho na slavnostním ceremoniálu v květnu, na kterém zároveň vyznamenají desítky světoznámých muzikantů včetně jazzového zpěváka Jamieho Culluma.

"Je pro mě obrovskou poctou být vyznamenán od této fenomenální školy, jejímž jsem sice nebyl studentem, ale kterou v Londýně i po celém světě registruji jako jednu z nejvýznamnějších institucí hudebního světa. Znám osobně z různých londýnských orchestrů mnoho učitelů RAM. A mezi mými přáteli z řad sólistů je absolventů Královské akademie také mnoho. Mám velkou radost. Je pěkné zařadit se po bok Mendelssohna, Liszta nebo Stravinského," řekl Hrůša.

[chooze:article;value:497447]

​Hrůša byl v roce 2017 jedním z nejvytíženějších dirigentů planety. Od podzimu 2016 je šéfdirigentem Bamberských symfoniků v bavorském Bamberku, od září 2025 nastupuje jako ředitel londýnské Královské opery v Covent Garden.

RAM vznikla už v roce 1822. "Když se díváme do budoucnosti tří století existence naší instituce, jsem potěšen, že mohu oslavit tento výjimečný seznam oceněných osobností, které utvářejí budoucnost hudby. Představují široké spektrum hudebních žánrů a oblastí profese, ve kterých jsme velmi hrdí na to, že studenti Akademie vynikají po celém světě," prohlásil její ředitel Jonathan Freeman-Attwood.

Podívejte se na reportáž o udělování prestižních Oscarů. Nominovaní Češi ale neuspěli (03/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.