Moderní bydlení

Obří požár haly v Čelákovicích. Stovka hasičů dostala oheň pod kontrolu

S mohutným požárem bojují už několik hodin středočeští hasiči v Čelákovicích. Krátce po druhé hodině ráno tam začala hořet hala na zpracování dřeva. Hasiči vyhlásili III. poplachový stupeň, který je určen pro mimořádně velké požáry velkých hospodářských areálů nebo částí obcí.

K požáru se sjeli hasiči z okolí. Na místě zasahuje 11 profesionálních a 12 dobrovolných jednotek, kterým pomáhá jednotka hasičů z areálu. Celkem je na místě 105 hasičů.

Nad ránem se hasiči věnovali hlavně ochlazování okolních objektů, aby se požár nerozšířil. Zároveň nasadili výškovou techniku a speciální hasicí zařízení Cobra. Tento systém umožňuje hašení i v místech, kam se hasiči kvůli ohni nemohou snadno dostat. Zvládne také vyřezávat otvory ve stěnách a vodní párou ochlazovat okolí.

[chooze:article;value:494398]

Zásah si už vyžádal prvního zraněného. "Jeden z hasičů utrpěl zranění, má pohmožděné rameno. Zranění není vážné a muže na místě ošetřili záchranáři," prozradil mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Na místo také dorazil záchranný útvar, který je vybavený rypadlem a nakladačem.

Dostat požár skladovací haly pod kontrolu zabralo hasičům dlouhých osm hodin. Okolo desáté hodiny dopoledne se jim povedlo zabránit dalšímu šíření ohně. Na místo také dorazil statik, který po uhašení požáru rozhodne o osudu poškozené haly.

Hasiči naměřili ve vzduchu zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého v okolí hořící haly. "Lidé by neměli větrat ani zbytečně vycházet z domu. Koncentrace oxidu není životu nijak nebezpečná, ale může být omezující," dodal Bakalář. 

Požár komplikuje i dopravu skrz město. V Masarykově ulici, která se nachází hned vedle areálu a kde stojí hasičské vozy, platí až do desáté hodiny dopravní uzavírka. Ve městě se kvůli požáru tvoří kolony, a řidiči by tak měli počítat se zpožděním.

Na fotografie z požáru se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:30736]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.