Obří požár na Krymu. Sestřelili jsme nepřátelské drony, tvrdí okupanti

Mohutný požár vypukl v Sevastopolu v sobotu časně ráno. Do boje s ohněm pohlcujícím zásobníky s palivem se zapojilo na 150 lidí. Na pomoc musel dokonce přijet i požární vlak.

Podle ruských úřadů bylo extrémně náročné dostat plameny pod kontrolu. Požár zasáhl plochu o téměř 1 000 metrech čtverečních. Po několika hodinách se to ale podařilo.

[chooze:article;value:501976]

Podle okupační správy za útokem stály dva nepřátelské bezpilotní letouny. Mluvčí ukrajinské armády nic takového nepotvrdil. Drony ale v posledních týdnech na Sevastopol útočily. Kyjev už oficiálně přiznal, že připravuje velkou protiofenzivu. Kde má přijít hlavní průlom ale jasné není. 

Sevastopol se nachází na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko nelegálně anektovalo v roce 2014, a je základnou ruské Černomořské flotily.

Stejně jako Krym je pro ruské okupanty důležitý i Mariupol, který Rusové dobyli loni v květnu. Nadvláda nad tímto městem Rusku umožnila propojit Krym po souši se separatistickými územími a zajistit kontrolu nad pobřežím Azovského moře.

[chooze:article;value:501981]

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na sociálních sítích zveřejnil video se satelitními snímky porovnávajícími Mariupol před a po bombardování Ruskem.

"Mariupol. Žilo tu téměř půl milionu obyvatel. Nyní zde nezbyly téměř žádné nedotčené domy. Teroristický stát udělal vše, co mohl, aby město zabil. Přes 90 procent Mariupolu je zničeno," prohlásil ukrajinský prezident.

Rusové teď útočí hlavně na město Bachmut a své útoky soustředí i na města Lyman, Avdijivka a Marjinka v Doněcké oblasti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.