Obří požár na Rhodosu znepokojuje české turisty, oheň není pod kontrolou

[chooze:gallery;value:32490]

"Podle místních to není dobré. Požár sílí, nemáme dostačující informace, zatím se ruší některé výlety," napsala TN.cz večer z místa turistka.

Oheň nabyl velkých a nebezpečných rozměrů a postupuje směrem k vesnici Laerma a přehradě Gadoura, uvedl deník Ta Nea. Vesnice musela být v deset večer evakuována, neboť požár se v její blízkosti vymkl kontrole.

"Oheň se šíří závratnou rychlostí kvůli silnému větru," cituje list starostu obce Laerma Anastasiose Patounase.

[chooze:article;value:513282]

"Na Rhodosu se potýkáme s opětovně vzplanutými požáry v hornaté oblasti ve středu ostrova," informoval na webu mluvčí řeckých hasičů Vasilis Vathrakogiannis. Nasazeno je 125 hasičů s 35 vozidly, čtyři letadla a tři vrtulníky.

Hašení ze vzduchu muselo být kvůli tmě přerušeno, nejen hasiče tak čeká na ostrově perná noc.

Požár na Rhodosu patří dle informací hasičů v této chvíli k největším v Řecku, které je ohněm sužováno už několik dní. Jen za pátek vypuklo 52 nových požárů, celkem hasiči bojují s ohněm na 79 místech po celé zemi, některé již zlikvidované požáry rozfoukal silný vítr. Nejvíce ohnisek je v západní části regionu Atika, kam patří hlavní město Atény, dále na jihu poloostrova Peloponés a v okolí Soluně.

Řeckým hasičům pomáhají kolegové z Evropské unie, hasicí letadla přilétla i z Izraele a Jordánska.

Kromě sucha a větru komplikují situaci vedra, o víkendu má být v Řecku až 45 stupňů Celsia a očekává se, že padne padesát let starý teplotní rekord.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.