Obří požár v Chorvatsku. U Šibeniku hořela auta i domy, jadranská magistrála stála

[chooze:gallery;value:32384]

​Chorvatští hasiči bojují s rozsáhlým požárem, který se rozhořel u severodalmatského Šibeniku. Jejich práci podle televize HRT navíc ztěžuje silný vítr, který ale s večerem mírně zeslábl. Do akce už muselo přes 150 požárníků a sedm hasičských letadel. "Podle prvních odhadů hořelo asi na 600 hektarech," informoval hasičský sbor.

Kvůli ohni na jadranské magistrále byla ochromená doprava, na trase z Šibeniku do Splitu se tvořily dlouhé kolony. Teprve před 23. hodinou mohl být provoz obnoven. Tři hasiči se při boji s plameny zranili. Nadýchali se kouře. Brzy se prý ale vrátili do služby. Lehce zraněný má být také nejméně jeden civilista. "Situace není dobrá. Směřovalo to směrem na Primošten, hasiči stále bojují, shořela některá vozidla a budovy," popsal v podvečer situaci na místě místostarosta Šibeniku Danijel Mileta. 

[chooze:article;value:513131]

Požár ohrožuje také Čechy. "Hosté většinou hned utekli, ale jeden český pár jsme zachránili na poslední chvíli. Pán kolem 70 let byl v naprostém šoku. S manželkou se pravděpodobně vydali zachránit auto před shořením, ale protože byli v naprostém šoku, klíč nenašli. Policistům se je naštěstí podařilo dostat do bezpečí," popisoval pro web 24sata situaci v kempu v Grebaštici jeho majitel Goran Šimić.

Právě Grebaštica má být jedním z epicenter požárů. Oheň se tam měl rozhořet kolem 11. hodiny dopoledne a podle zpravodajského webu Danas tam vyhořelo hned několik domů. "Vegetace je bujná a tráva je vysoká až dva metry. Jaro bylo deštivé, proto tráva tolik vyrostla. K tomu silný vítr a vysoké teploty po několik dní dohromady vytvořily dobrý základ pro dnešní požár," řekl velitel hasičů Darko Dukić.

Hasiči s ohněm bojovali celou noc a stále nemají úplně vyhráno. Situaci označili za mnohem lepší, plameny jsou vidět jen sporadicky a za svítání mohou opět počítat s podporou hasících letadel. Lidem podle nich už žádné nebezpečí nehrozí.

Chorvatští hasiči povolali hasící letadla. Podívejte se na video: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.