Obří požár zachvátil město Jasper v Kanadě. Úřady evakuovaly tisíce lidí

Nejvíc zasažené je turisty velmi oblíbené městečko Jasper i přilehlý národní park. První budovy tam začaly hořet už ve středu, oheň se pak zásadně rozšířil kvůli velmi silnému větru.

V oblasti se zrovna nachází i Češka Michaela Trnková, která tam žije od května. Ještě v pondělí měla směnu v kavárně v centru městečka. I ta skončila v plamenech. "Takže jsme se během půlhodiny sbalili do batohu. Ve středu v podvečer bohužel plameny dosáhly místa, kde jsme já a moji kamarádi pracovali v kavárně," popsala. 

[chooze:article;value:566343]

​Stejně jako další tisíce místních obyvatel musela i Michaela svůj aktuální domov opustit. Celkem úřady nařídily evakuaci už asi 30 tisícům lidí. V celé provincii Alberta totiž aktuálně hoří na 180 požárů.

"Evidujeme na 177 požárů, asi 60 z nich nemáme pod kontrolou. Přicházejí sice bouřky, které ale doprovázejí blesky a ty mají na svědomí nové požáry. To nebezpečí je opravdu extrémní," řekla mluvčí hasičů v provincii Alberta Melissa Storyová.

Severní oblasti Kanady bojovaly s mohutnými požáry i v létě minulého roku. Experti o loňském roce mluví jako o nejhorší sezóně lesních požárů v historii, v celé zemi totiž hořelo více než tisíc požárů, většina z nich navíc nekontrolovaně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.