Obří skandál exprezidenta Trumpa: Američané nic podobného ještě nezažili

Právníci Donalda Trumpa už oznámili, že exprezident bude spolupracovat a dobrovolně se přesune z Floridy do New Yorku. To znamená, že vydání zatykače nejspíš nebude třeba. Kontroverzní politik čelí obvinění z úplatku pornoherečce za její mlčení (psali jsme o tom v tomto článku). 

Pokud se v úterý vydá úřadům, Trump nejspíše projde v New Yorku rutinními kroky spojenými se zadržením kvůli těžkému zločinu. Velmi pravděpodobně ze svého floridského sídla do New Yorku dorazí svým letadlem. K budově soudu na dolním Manhattanu se pak vydá autem.

[chooze:article;value:495827]

​"Očekává se, že helikoptéry, kamery, letadla budou doprovázet každý jeho krok, že to bude přesun exprezidenta k soudu pod naprostým drobnohledem všech možných médií," okomentoval blížící se událost amerikanista Jakub Lepš. 

Podle některých expertů je ale možné, že soud Trumpovi umožní vstoupit do budovy neveřejným vchodem, a vyhnout se tak novinářům a takzvané "uličce hanby". Jestli skončí v poutech, to zatím není jisté. Jeho právníci se ho ale želízek zřejmě pokusí ušetřit. Čemu se ale bývalý americký prezident nevyhne, je určitě sejmutí otisků prstů a pořízení policejních snímků.

[chooze:article;value:494229]

​Podle expertů mu spíš než vazba hrozí kauce. O její výši lze zatím jen spekulovat. Je ale jasné, že Trump trvá a bude trvat na tom, že je nevinný. "On má kolem sebe samozřejmě ty nejlepší možné právníky, kteří budou hledat všechny možné kličky, aby se nedostal do vazby a aby se ten soudní proces co nejdéle oddaloval," konstatoval Lepš. 

Podle webu Politico je dost možné, že samotný proces začne až za několik měsíců. Obvyklá prodleva mezi obviněním a soudním verdiktem je na Manhattanu až 900 dní. Pokud by tomu bylo stejně i u Trumpa, proces by nastal až po amerických prezidentských volbách, do kterých zbývá rok a půl. Trump navíc může vést prezidentskou kampaň i jako obviněný a dokonce i z vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.