Obří studie vakcín na covid odhalila řadu problémů. Vědci mají jasno

Mezinárodní koalice odborníků na vakcíny zkoumala celkem 99 milionů příjemců vakcín z osmi různých zemích. Zaměřila se u nich na 13 zdravotních problémů a jejich výskyt po podání injekcí od společností Pfizer, Moderna a AstraZeneca, uvedl deník Daily Mail.

Výsledky studie publikované v magazínu Vaccine odhalily, že vakcíny jsou spojeny s výrazně vyšším rizikem celkem pěti zdravotních stavů. Studie dále varovala před několika dalšími poruchami, které si podle nich zaslouží další vyšetřování, včetně souvislostí mezi stavem otoku mozku a vakcínou od Moderny.

Přesto tým tvrdí, že absolutní riziko rozvoje některého z těchto onemocnění zůstává malé. Celkově bylo totiž podáno 13 miliard dávek vakcín a vyskytlo se pouze 2 000 případů zmíněných onemocnění. "Obě věci jsou pravdivé. Vakcíny mohou zachránit miliony životů a může zároveň existovat malý počet lidí, kteří byli nepříznivě ovlivněni," uvedl hlavní výzkumník, doktor Harlan Krumholz. Vědci odhadují, že vakcíny proti covidu odvrátily více než 19 milionů úmrtí na celém světě.

[chooze:article;value:540462]

​Mezi objevy nové studie bylo například více než dvojnásobné zvýšení rizika neurologického stavu známého jako Guillain-Barreův syndrom (GBS), což je závažné autoimunitní onemocnění postihující nervovou soustavu.

Místo 76 případů celkem 190

Zpráva uvedla, že z 23 milionů injekcí AstraZeneca podaných po celém světě by očekávali 76 případů GBS. Celkově ale bylo pozorováno 190 událostí, což představuje 2,9krát zvýšené riziko. I když prý nelze prokázat, že tyto události způsobila vakcína, tak existují určité důkazy, že vakcína způsobuje, že imunitní systém útočí na vlastní nervy.

Studie také potvrdila trojnásobně vyšší riziko typu zánětu srdce zvaného myokarditida, ačkoli v tomto případě výzkumníci neuvedli počet očekávaných případů oproti skutečným případům. Myokarditida byla pozorována nejčastěji u mladých mužů. Předpokládá se, že to souvisí s imunitní reakcí, kterou spustily mRNA vakcíny od firem Pfizer a Moderna. Způsobené případy myokarditidy byly ovšem relativně mírné.

První a čtvrtá dávka vakcíny Moderna měly zase 1,7 až 2,6krát vyšší počet případů perikarditidy, což je zánětlivé onemocnění osrdečníku. Dalším problémem bylo více než 3,7násobné riziko onemocnění zvaného akutní diseminovaná encefalomyelitida (ADEM), která způsobuje otok mozku a míchy. Sedm případů ADEM se vyskytlo po očkování vakcínou Pfizer-BioNTech, což překonalo předpokládaný počet dvou případů.

Další nemoc, Bellova obrna, která způsobuje dočasnou slabost nebo paralýzu svalů na jedné straně obličeje, měla po první dávce vakcíny Pfizer zvýšenou pravděpodobnost 1,05. Po první a druhé dávce vakcíny Moderna a také po čtvrté dávce vakcíny Pfizer bylo riziko záchvatu 1,3 až 1,4krát vyšší.

Covid málem zničil kariéry Evě Urbanové. Na konci února se ale vrací ve velkém:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.