Obří vodní smršť. Čech u chorvatského pobřeží natočil přírodní úkaz

Proud vody strmě směřující od moře k nebi zaskočil čtenáře TN.cz v chorvatském letovisku Premantura, který ho stihl zachytit na videu. Tornádo nad vodou bylo i pro další turisty unikátní podívanou. Protože se pohybovalo nad hladinou moře, nevznikly na místě žádné škody.

Podle meteorologů jsou v Jaderském moři tyto jevy stále častější. Podle jednoho z čtenářů byly v úterý nad mořem za krátkou dobu tři takové smršti, v jednu chvíli dokonce dvě vedle sebe. Úchvatné vodní sloupy vznikají zpravidla kondenzací vodní páry, sloupcovitý vír pak vede vodu z oceánu směrem k mraku. 

[chooze:article;value:410758]

"Jedná se o vodní smršť neboli tornádo nad mořem, které bývají v porovnání s tornády nad pevninou slabší, většinou nebývají vázané na supercely," upřesnila meteoroložka televize Nova Dagmar Honsová. Tyto jevy jsou podle ní u pobřeží relativně časté. 

Na smrště by si ale měli dát pozor hlavně plavci, pro které mohou být vysoce nebezpečné. Tyto jevy můžou ohrožovat také lodě, které se při jejich vzniku raději co nejrychleji klidí z cesty. 

Tornádo na Slovensku. Živel zničil koupaliště Podhájska, škody jsou obrovské (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.