Moderní bydlení

Obří výpadek na pražském letišti. Informační systémy nefungovaly několik hodin

[chooze:gallery;value:36760]

​Uplynulo jen pár dnů od rozsáhlého IT výpadku a pražské ruzyňské letiště ve středu opět čelilo vážným potížím. "Letiště Praha se potýká s technickými problémy informačních systémů. Jedná se o technickou chybu, na jejímž odstranění intenzivně pracujeme," uvedlo asi hodinu po poledni letiště na sociální síti X.

"Více podrobností ani informací v tuto nemáme," sdělila TN.cz krátce po 14. hodině mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. "Jde o chybu vnitřních systémů letiště. Naše IT na jejím odstranění nepřetržitě pracuje," upřesnila televizi Nova Eva Krejčí, ředitelka komunikace Letiště Václava Havla. 

Společnost na sociální síti lidem radila, aby pozorně sledovali informační tabule. "Cestujícím nadále doporučujeme, aby sledovali informace na flipchartech/nástěnkách, zjišťovali si aktuální informace na přepážkách a poslouchali hlášení rozhlasu," psalo letiště na síti X.

[chooze:article;value:565027]

Pracovníci letiště museli ručně na velkou bílou tabuli, která byla umístěna uprostřed letištní haly, psát odlety a přílety jednotlivých spojů.

"Zobrazovací systémy s informacemi o odletech jsou již funkční a cestující se mohou o svém letu informovat standardní cestou. Omlouváme se za případné komplikace, které cestujícím vznikly. Situace neměla vliv na provoz Letiště Václava Havla Praha. Příčinu výpadku v současné chvíli stále analyzujeme," informovalo letiště v 16:30. Webové stránky ale stále nefungují. "Zprovozněny budou v řádu hodin, nefunguje ani komunikace prostřednictví e-mailů nebo teamsů," poznamenala Eva Krejčí.

"To se může stát, hlavně abychom náš let na těch papírech našli. Ještě jsem nic podobného nezažila," řekla jedna z cestujících. Situace nevyvedla z míry ani další turistu. "Dřív to bylo běžné, číst umíme, zatím nás zaměstnanci ochotně nasměrovali," sdělil. "Když jsme vešli do terminálu, nikdo nás neupozornil, že je nějaká porucha, že systém nefunguje," doplnil další muž.

Minulý týden narušil celosvětový výpadek IT služeb řady letišť po celém světě. Na tom pražském bylo v pátek zrušeno 12 příletů a 13 odletů, zpoždění delší než půl hodiny mělo 83 letů. 

A s hackerským útokem se od pondělního večera potýkala letiště v chorvatském Splitu. Letadla kvůli němu nabírala zpoždění a letiště fungovalo v manuálním režimu. K útoku se přihlásila hackerská skupina Akira, vedení letiště s ní ale odmítá vyjednávat. 

Letiště, lékárny a další firmy zasáhl v pátek technologický blackout (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.