Obří změna pro rodiny s dětmi. Senát schválil důležité zákony

Vyšší rodičovský příspěvek dostanou rodiče dětí, které se narodí od začátku příštího roku. Celková částka se zvýší ze současných 300 tisíc korun na 350 tisíc korun. V případě narození dvojčat a vícerčat budou rodiče od ledna pobírat celkem 525 000 korun. Čerpání příspěvku bude zkráceno ze čtyř na tři roky. 

[chooze:article;value:523277]

Opozice se svými návrhy neuspěla, přesto všichni přítomní senátoři z klubu ANO a SOCDEM byli pro. Navrhovali rozšíření příspěvku i na rodiče již narozených dětí nebo vyšší příspěvek.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) senátorům řekl, že přijatý návrh je kompromisem v současné situaci ohledně rozpočtu. Navýšení rodičovského příspěvku vyjde příští rok na 400 milionů korun, následně na 2,2 miliardy. Pro rok 2026 předpokládá návrh 4 miliardy a v dalších letech 5,5 miliardy korun.

Pro návrh hlasovalo 62 ze 78 přítomných senátorů. Zákon ještě musí podepsat prezident Petr Pavel.

Školský zákon

Senát ve středu také odsouhlasil novelu školského zákona. Znamená změny pro zájemce o studium na střední školu. Nově si budou moci podat tři přihlášky místo současných dvou. Půjde je poslat elektronicky a vyznačit v nich, kterým školám dává zájemce přednost. Přihlášky bude nutné poslat do 20. února.

[chooze:article;value:530240]

​Nově nebudou střední školy zohledňovat výsledky z předchozího vstupně vzdělávání. Přijímací řízení se v roce 2024 bude konat v pátek 12. a v pondělí 15. dubna místo původně dvou dnů po sobě. Má to zájemcům o studium usnadnit přesouvání mezi školami v různých městech.

Výsledky přijímacího řízení zveřejní školy elektronicky, datum určí ministerstvo školství vyhláškou. Novelu školského zákona ještě musí podepsat prezident.

Podívejte se na reportáž o novele školského zákona:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.