Obří ztráta pro české vysoké školství. Zemřela legenda folkloru a lingvistiky

Smutnou zprávu oznámil na webových stránkách Filozofické fakulty Univerzity Karlovy kolega zesnulého lingvisty Petr Janeček. V pátek František Vrhel ve svých 80 letech podlehl krátké nemoci.

"S velkou lítostí oznamujeme, že dne 16. 6. 2023 v Klatovech ve věku 80 let po krátké nemoci zemřela legenda českých humanitních a společenských věd, významný český etnolog, lingvista, iberoamerikanista, překladatel a emeritní děkan FF UK doc. PhDr. František Vrhel, CSc. (* 28. 5. 1943), přední domácí specialista na etnolingvistiku a teoretické orientace v etnologických a antropologických vědách, především na ty vycházející z lingvistických postupů," informoval Petr Janeček.

[chooze:article;value:509375]

Zasloužilého vědce si jeho kolegové pamatují jako jednu z nejvýraznějších a v dobrém smyslu nejexcentričtějších osobností spjatých s pražskou filozofickou fakultou. Na ní František Vrhel v 60. letech vystudoval filologii a rusistiku a následně tam získal i doktorát. Během života se se svou alma mater nikdy nerozešel, později se stal vedoucím katedry etnografie a folkloristiky a nakonec i emeritním děkanem.

"Vize Františka Vrhela bylo především rozšíření geografického i teoretického rozsahu etnologických studií. Jeho obrovské celoživotní dílo napříč několika obory představí rozsáhlý výbor z jeho celoživotního díla, který k osmdesátinám Františka Vrhela připravili jeho kolegové a který letos vyjde v nakladatelství Karolinum," oznámil Janeček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.