Obří ztráta: Zemřel fotograf světového formátu, zvěčňoval hollywoodské hvězdy

Smutnou zprávu na facebooku potvrdil fotografův kamarád Stanislav Háber.

Leginský se narodil 31. května 1952 v Bratislavě. Ve slovenské metropoli absolvoval Vysokou školu múzických umění. Pracoval jako fotoreportér snad ve všech významných slovenských i českých tištěných médiích. Svoje snímky prezentoval na dvou desítkách autorských výstav.

[chooze:article;value:507960]

Kromě dlouhodobého působení v různých periodikách Leginský fotil i světové hvězdy. Jako jediný Slovák je dlouhé roky zvěčňoval na filmových festivalech, především ve francouzském Cannes.

V jeho hledáčku se ale celebrity neocitaly jen na červeném koberci, ale i na plážích, kavárnách nebo na ulici. "Měl jsem v životě štěstí, protože můj koníček se stal mým povoláním. A to je opravdu v životě obrovská výhra," vyprávěl ještě začátkem letošního roku webu vivasenior.sk.

Zvěčnil světově známé osobnosti, jako byly a jsou Sophie Marceauová, Monica Belluciová, Ornella Mutiová, Sharon Stoneová, Liv Tylerová, Salma Hayeková, Michael Douglas, Jack Nicholson, Jean Reno, Sylvester Stallone, Marcello Mastroianni, Bruce Willis nebo Sandra Bullocková. 

[chooze:article;value:507212]

"Do roku 2000 se s nimi dalo potkat v hospodě, v baru a popovídat si i třeba s Michaelem Douglasem. Zjistil jsem, že jsou to úplně normální lidi, to jenom manažeři je nějak stylizují," popisoval Leginský.

Na kontě měl i válečné snímky. V roce 1991 fotil ve městě Vukovar během chorvatské války za nezávislost. Zemřel ve věku 71 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.