Obrovská rána pro vědu. Zemřel jeden z nejvýznamnějších fyziků současnosti Higgs

Světově uznávaný fyzik Peter Higgs odešel do nebe v pondělí 8. dubna. Zemřel pokojně doma v Edinburghu ve věku 94 let. Jak připomíná deník The Guardian, jedním z jeho největších úspěchů bylo objevení částice později nazvané jako Higgsův boson.

Jeho práce potvrzovala současnou teorii o vzniku vesmíru a vysvětlovala, jak získaly ostatní částice hmotnost. Díky objevu se stal nositelem Nobelovy ceny za fyziku. Tou ho Královská švédská akademie věd odměnila v roce 2013. Ocenění získal společně se spoluautorem studie, kterým byl belgický vědec François Englert.

[chooze:article;value:477297]

​​Higgs strávil většinu svého pracovního života na Univerzitě v Edinburghu, kde na jeho počest v roce 2012 zřídili Higgsovo centrum pro teoretickou fyziku. Právě University of Edinburgh o jeho úmrtí informovala.

"Peter Higgs byl pozoruhodný jedinec – skutečně nadaný vědec, jehož vize a představivost obohatily naše znalosti o světě, který nás obklopuje. Jeho průkopnická práce motivovala tisíce vědců a jeho odkaz bude i nadále inspirovat mnoho dalších pro další generace," zavzpomínal na Higgse ředitel univerzity Peter Mathieson.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.