Obrovská spoušť po bouřkách ve Slezsku. Prohnalo se tudy tornádo, tvrdí lidé

[chooze:gallery;value:36346]

"Studénkou se v noci 22. 6. 2024 v cca 0:30 prohnalo tornádo. Je zřejmá ulička, kterou prošlo, a na fotkách místních obyvatel je i zachyceno," popsal jeden ze čtenářů TN.cz, který redakci o události informoval. "Třinec, aktuálně supercela nebo malé tornádo," uvedl další.

Že se městy prohnal silný vítr, dokládají právě i fotky spouště, kterou způsobil. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale o tom, že by se objevilo tornádo, nevědí. "Kolegové nedávali vědět, že by zaznamenali tornádo nebo zkoumali něco podobného," uvedla pro TN.cz mluvčí ústavu Aneta Beránková.

[chooze:article;value:561400]

"Máme tam stanici, která je trochu výš položená a tam ten náraz větru nebyl nijak extrémní," dodal pro TN.cz ústav. Někteří komentující na sociálních sítích uvádějí, že se spíše než o tornádo jednalo o tzv. downburst, což je extrémně silný sestupný proud vzduchu.

"V bouřkách se obecně vyskytují silné nárazy větru. Downburst je spíše silný přímočarý vítr, není to z té rotace, ale často to bývá v silných bouřkách," vysvětluje tento jev ČHMÚ.

[chooze:article;value:561413]

Silné bouřky se Českem proháněly od pátku odpoledne do sobotních ranních hodin. Na mnoha místech působily škody, hasiči kvůli nim museli vyjet více než tisíckrát. V Olešnici na Blanensku měl blesk zapálit dům.

Není to navíc poprvé tento týden, kdy hasiči museli v souvislosti se silnými bouřkami vyjíždět ke stovkám událostí. Udeřily i ve středu a místy za sebou také zanechaly pořádnou spoušť. 

Více se dozvíte v reportáži (20/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.