Obrovská tragédie při odlovu divočáků. Myslivec zastřelil rybáře

Tragédie se stala v pátek pozdě večer v Ostravě poblíž slepého ramene Odry nedaleko hornického muzea v Landeku. Během odlovu divočáků myslivec zasáhl rybáře. Ten v nemocnici zemřel. "Bezprostředně po střelbě mu byla poskytnuta laická první pomoc, bohužel zemřel po převozu do nemocnice," říká policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

"Muž středního věku utrpěl střelné poranění hlavy a v okamžiku příjezdu naší posádky byl v bezvědomí a přímém ohrožení života. Záchranáři zahájili poskytování přednemocniční neodkladné péče – krytí rány, zajištění dýchacích cest, podali léky a převedli pacienta na umělou plicní ventilaci," uvedl mluvčí záchranky Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. 

[chooze:article;value:452625]

​"Poté muže přenesli na palubu sanitního vozidla a zahájili transport do zdravotnického zařízení. Přes veškerou péči však došlo k selhání krevního oběhu a lékař byl nucen konstatovat smrt," upřesnil Humpl.

"Po incidentu jsme zadrželi dvě osoby, zajistili zbraně a na místě provedli procesní úkony. Jedna osoba byla v sobotu ze zadržení propuštěna, obě měly negativní zkoušku na alkohol," dodává policejní mluvčí Jiroušková. Kriminalisté provedli také u obou mužů dechovou zkoušku, ta byla negativní.

[chooze:article;value:494940]

​Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti a prověřují všechny další okolnosti. Advokátka Dagmar Raupachová se obává, že se jeden či oba myslivci nevyhnou obvinění z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

"Soud by pak zvažoval všechny okolnosti případu. Trestní sazba odnětí svobody od jednoho do šesti let je jen orientační, protože nevíme, podle kterého odstavce by to bylo nakonec souzené. Pokud by se ukázalo, že k zanedbání povinností nedošlo, ta sazba by mohla být od jednoho roku do tří let," upřesnila pro TN.cz uznávaná advokátka Raupachová.

[chooze:article;value:454934]

​Dovede si však také představit, že mohly nastat okolnosti, při kterých by myslivci vyvázli bez trestu. "Jestli byl rybář někde na území, které bylo vyznačeno, že se tam nemá vstupovat kvůli lovu, pak by asi nebylo o čem diskutovat," dodává Raupachová.

Předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Ostravě Václav Sklenář se nedomnívá, že zastřelený muž byl členem jeho organizace. "Předpokládám, že by nás v takovém případě o neštěstí informovala policie," říká pro TN.cz Sklenář. Jednou z možností je, že šlo o pytláka.

Událost se navíc stala v lokalitě, kde není revír rybářského svazu. I když nemá přesné informace o okolnostech případu, Sklenář připomíná, že hodinu po setmění mají rybáři povinnost v revírech svazu mít při sobě hodinu po západu slunce rozsvícené světlo.

Myslivec na Pardubicku postřelil kolegu. Hrozí mu čtyři roky vězení (17/11/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.