Obrovská ztráta pro ruské letectvo! Ukrajinci sestřelili dva strategické letouny

Zprávy agentury RBC Ukraine naznačují, že letoun A-50 byl sestřelen bezprostředně poté, co se v neděli večer ve 21:10 místního času vstoupil do hlídkovací zóny v oblasti Kyrylivky v Záporoží. Letoun zmizel z radarů a přestal reagovat na volání taktického letectva.

Tento letoun je vybaven systémem včasné výstrahy a řízení, který zjišťuje vzdálené vzdušné cíle. Tyto systémy mohou pozorovat odpaly řízených střel s plochou dráhou letu a balistických raket, jakož i činnost systémů protivzdušné obrany.

[chooze:article;value:456241]

Podle RBC Ukraine má ruské letectvo těchto letounů ve výzbroji pouze osm. V případě jejich zničení v boji by jejich náhrada byla nesmírně obtížné. Proto tyto letouny nasazuje v přiměřené vzdálenosti od dosahu ukrajinských systémů protivzdušné obrany.

https://twitter.com/NewsUkraineRBC/status/1746661539631829011

Jeden exemplář letadla tohoto typu byl zničen 26. února 2023 během útoku dvou dronů na běloruské letiště Mačulišči. Záběry zničeného letounu později zveřejnilo tamní ministerstvo obrany.

Téměř ve stejnou dobu byl během výkonu služby v okolí Strilkove v Chersonské oblasti zasažen velitelský letoun Iljušin Il-22M. RBC Ukraine zveřejnila zvukový záznam, o kterém tvrdí, že jde rozhovor mezi pilotem letounu Il-22M a dispečerem letiště v ruské Anapě, kde letadlo hodlalo nouzově přistát. V zachycené komunikaci pilot požadoval aktivaci záchranářů a hasičské služby. 

Tento typ letounu je využíván především pro účely velení a rádiové komunikace a hraje klíčovou roli při organizování ruských sil ve válce proti Ukrajině. Stejně jako A-50 je pro ruskou armádu mimořádně cenný a je nasazován v bezpečných oblastech ruského vzdušného prostoru mimo dosah ukrajinské protivzdušné obrany.

Jeden Il-22 byl zničen během povstání Wagnerovy skupiny 24. června 2023. Podle britské rozvědky ztráta letounu ovlivnila ruské vzdušné i pozemní operace. Ukrajinští vojenští představitelé sestřelení obou letadel zatím oficiálně nepotvrdili.

.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.