Obrovská ztráta pro umělecký svět. Zemřel významný slovenský herec

Významný tenorista přední slovenské operní scény Jozef Ábel odešel na věčnost ve věku 82 let. Slovenské národní divadlo o jeho úmrtí informovalo na sociální síti.

Jozef Ábel se narodil v roce 1941 v Piešťanech. Zpěv studoval na bratislavské konzervatoři, další hudební vzdělání získal na uměleckých školách v Česku. Byl absolventem Janáčkovy akademii múzických umění v Brně. V roce 1968 se stal absolutním vítězem Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, od roku 1966 působil jako sólista opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

[chooze:article;value:542181]

Přes dvacet let byl předním sólistou opery Slovenského národního divadla v Bratislavě, hostoval také v pražském Národním divadle a na dalších českých scénách. Od roku 1999 se věnoval také pedagogické činnosti na bratislavské konzervatoři.

"Repertoár Jozefa Ábela byl velmi široký a svým lyrickým hlasem se brzy stal mezi ostravským publikem velmi oblíbeným. Kromě opery uplatnil svůj krásný hlas a herecký talent také v operetě, třeba v Zemi úsměvů nebo v Čardášové princezně. Jeho jméno je uvedeno u celkem 70 operních a operetních inscenací našeho divadla," zavzpomínalo na Jozefa Ábela Národní divadlo Moravskoslezské.

Smutný osud Lichého. Těsně přes smrtí přišel o nejdůležitějšího člověka (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.